Maud Olofsson sur på kärnkraftsbolagen

2011-09-28 08:34  

- Det här är inte acceptabelt. Det är ju sämre än vad det var i fjol, säger näringsminister Maud Olofsson om dagsläget för de svenska kärnkraftverken. Nu har hon kallat in kärnkraftsbolagen till ett möte.

Just nu står sex av Sveriges tio kärnreaktorer stilla - alla fyra reaktorerna i Ringhals plus reaktor 2 i Oskarshamn och den stora reaktor 3 i Forsmark.

Det betyder svensk kärnkraft bara går på 40 procent av sin fulla kapacitet.

- Det är inte acceptabelt. Det är ju sämre än det var i fjol, säger Maud Olofsson till SR Ekot.

Hon har kallat in de tre stora energibolagen Vattenfall, Eon och Fortum till ett möte på Näringsdepartementet för att få en bild av läget inför vintern.

- Har vi kärnkraftverk som producerar då ska de också vara igång. Då ska översyner och reparationer vara gjorda när vi går in mot hösten. Det är därför som jag vill ha en diskussion med dem därför att de måste förklara hur de tänker sig klara detta inför vintern, säger näringsminister Maud Olofsson till SR Ekot.

Det Vattenfallsägda Ringhalsverket med fyra reaktorer har haft Strålsäkerhetsmyndighetens ögon på sig länge och när det nyligen upptäcktes fel i nödkylningssystemet stängde SSM samtliga reaktorer.

På Ringhals säger man att reaktorerna kommer att vara i drift före vintern.

– Vi har de datum där Ringhals 4 ska vara i gång den 20 oktober, Ringhals 1 den 8 november och Ringhals 2 den 18 november. Ringhals 3 har vi inte satt något datum på eftersom vi väntar på ett beslut från strålsäkerhetsmyndigheten, säger kommunikationschefen på Ringhals, Gösta Larsen till SR Ekot.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer