Övriga nyheter

Mäter gasmixen i varje förpackning

Tidigare har till exempel köttförpackningar med gas gått till spillo när man gjort stickprov. Foto: TT
Men med den nya gasanalysatorn kan kontrollen göras automatiskt med laser, vilket minskar svinnnet och förenklar produktionen. Foto: Gasporox

Kött, mejerivaror och sallad packas i gas­fyllda förpackningar – allt i ett automatiserat flöde. Med en ny lösning kan även kvalitetskontrollen byggas in i samma flöde.

Publicerad

När livsmedel packas i tråg, påsar eller påläggsförpackningar vill man att den ska se aptitlig ut och att hållbarheten ska vara god. Därför fylls förpackningen med en blandning av syrgas, koldioxid och kväve.

Men för att kontrollera att gasen innehåller rätt mix har man fått göra stickprov. Enstaka förpackningar har plockats ut och stuckits sönder för att man ska kunna mäta gasen i den. Livsmedlet har fått packas om eller kasseras det också.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här