Övriga nyheter

Marinbiologens recept: Så botar vi Östersjön

Foto: Monica Kleja.

(UPPDATERAD) Stallgödsel måste oftare komma till nytta inom spannmålsodlingen – om Östersjön ska må bättre. Det finns ingen kvick fix för havet. Det anser Christoph Humborg, vetenskaplig ledare vid Östersjöcentrum.

Publicerad

Övergödningens konsekvenser syns tydligt när man anländer med flyg till Visby dessa dagar. Gröna alger sveper fram på ytan utanför ön, och en gulbrun sörja intar på sina ställen vikar och stränder.

Östersjön är speciellt känsligt hav. Ett sötare vattenskikt flyter ovanpå ett saltare bottenskikt. För 150 år sedan beräknas runt 10 000 km2 av Östersjöns bottensediment ha varit död. Nu har den arealen ökat betydligt, enligt Christoph Humborg, marinbiolog och havsforskare vis Östersjöcentrum.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här