Mapillary vill inte bli stor

2015-04-23 05:30  
Jan Erik Solem är en av Mapillarys tre bildanalysdoktorer. Foto: Daniel Nilsson

Malmöentreprenören Jan Erik Solem hoppas Mapillary har 30 anställda om fem år. <br/>– Fler behöver vi inte bli, säger han.

Jan Erik Solem har nyss flyttat in i ”The Ground”, det gamla tegelhuset på Bredagatan 4 i Malmö. Huset ägs av affärsängeln Hampus Jakobsson och Karl-Anders Johansson, som båda tjänade multum när Malmöbolaget Tat köptes av kanadensiska Rim för över 800 miljoner kronor.

Tio uppstartbolag har flyttat in i huset. Bland annat Mapillary, som har startats av Jan Erik Solem, känd som grundare av Polar Rose som såldes till Apple 2010.

– Mitt drömscenario för 2020 är att Mapillary nämns före Google Street View när folk tänker på gatubilder i kartor, säger han.

Då krävs att Malmöbolaget kan locka fler människor att skicka in sina fotografier från olika platser. I dag är bildtäckningen bara 3 procent.

Även om drömmen slår in har bolaget knappast fler än cirka 30 anställda, tror Jan Erik Solem.

Så Mapillary kommer aldrig att ersätta Sony som en stor arbetsplats i Skåne. Men det kan bidra till regionens high tech-image.

Av bolagets sju anställda, arbetar fyra i Malmö, resten i Barcelona, Los Angeles och Florida.

– Vi anställer de bästa i världen, och då får de jobba där de vill, säger han.

Mapillary

Ort: Malmö.

Gör: En tjänst som liknar Googles Streetview, men där vanligt folk bidrar med bilderna, som sedan analyseras och sorteras automatiskt.

Startår: 2013.

Omsättning 2014: Ca 1 mkr.

Vinst: Nej.

Anställda: 7.

Riskkapital: 130 mkr (1,5 musd) från USA-baserade Sequoia och brittiska fonder.

Mer om: Mapillary

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer