Många elbussar rullar redan i världen

2015-01-22 07:28  
Kinesiska BYD har levererat flera helelektriska bussar till Europa, bland annat till London. Foto: Alan Moore / Alamy

Volvo är långt ifrån det enda företaget som utvecklar helelektriska bussar. Batteribussar från en rad tillverkare finns redan i drift.

– Det Volvo gör nu gjorde vi redan år 2010, säger Jonas Hansson, vd på Hybricon i Umeå.

Företagets första elbuss togs i drift i Umeå i februari 2011. I år ska ytterligare åtta eldrivna Hybriconbussar börja rulla i staden. De egenutvecklade bussarna är anpassade för kallt klimat och har litiumtitanat-batterier, vilket gör att de kan laddas snabbare än litiumjonbatterier.

– Vi förhandlar nu med cirka 25 orter i Norden, säger Jonas Hansson.

Kina är det land som har flest helelektriska bussar i trafik, och det finns flera kinesiska tillverkare. En är BYD, som har 780 elbussar i drift enbart i staden Shenzhen. I Europa har företagets Ebus testats i fler än 30 städer, däribland Paris, Madrid och Warszawa.

Nederländska Ebusco har också sålt elbussar i Kina, drygt 300 stycken. I flera svenska städer, däribland Karlskrona och Kalmar, pågår tester med företagets senaste elbuss.

Brittiska Optares utvecklar elbussar som används i London, och i januari tar Karlstadsbuss tre av företagets elbussar i drift.

Andra exempel är den nederländska busstillverkaren VDL som i somras fick en första order på sin elbuss till tyska Köln, medan polska Solaris har fått beställningar på sin nya elbuss till Hannover.

Intresset för eldrift i busstrafiken drivs på av politiska ambitioner att minska buller, utsläpp, fossilberoende och driftskostnader samtidigt som kollektivtrafiken ska öka.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt