Macchiarini nobbades av Wallenbergs stiftelse

2016-02-11 14:21  
Paolo Macchiarini under en presskonferens i Italien, 2010. Foto: TT/Lorenzo Galassi

KI-kirurgen Paolo Macchiarini fick avslag vid alla tillfällen när han sökte anslag hos Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Det poängterar ordförande i ett pressmeddelande.

Ingen anslagsgivare till svensk forskning vill bli förknippad med KI-forskaren och kirurgen Paolo Macchiarini. Nu poängterar Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse att han inte har - och aldrig har haft - anslag från dem. De tre tillfällen Macchiarini har sökt projektanslag har han inte beviljats anslag.

Anledningen till pressmeddelandet är att stiftelsen har kopplats samman med den så kallade Macchiariniaffären. Det beror på att den tackas i vissa av de vetenskapliga publikationer som Macchiarini och hans medförfattare publicerat, och som anmälts för forskningsfusk.

Tacket beror enligt stiftelsen på att forskarna använt teknikplattformar vid det av Stiftelsen stödda Wallenberg Institute for Regenerative Medicine vid Karolinska Institutet.

Tillgången till och användningen av teknikplattformar är finansierade av stiftelsen men kontrolleras av det berörda lärosätet, skriver man i pressmeddelandet som undertecknats av ordförande Peter Wallenberg och Göran Sandberg, verkställande ledamot i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

 

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Macchiarini Etik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer