Samhälle

M vill sänka böndernas dieselskatt

Foto: Thomas Johansson / TT

Moderaterna vill sänka skatten på drivmedel inom jord-, skogs- och vattenbruket med sammanlagt 800 miljoner kronor under nästa mandatperiod.

Med hänvisning till Konjunkturinstitutet hävdar Moderaterna att jordbruket är den näringsgren som drabbas hårdast av höjda bränsleskatter. För att de svenska näringsgrenarna ska kunna behålla konkurrenskraften krävs att drivmedelspriserna inte är högre än i andra länder framhåller partiet som därför vill sänka skatten med 50 öre litern eller 200 miljoner kronor årligen.

– Företagens konkurrenskraft är lika viktig oavsett vilken bransch de verkar i. Jag är lika angelägen om att de svenska lantbruken ska fungera som att ledande teknikföretag ska ha Sverige som bas. Men den här sektorn är oerhört intressant av flera skäl. Den är viktig för den långsiktiga miljöomställningen och vi vet att det svenska lantbruket är miljövänligare än i många andra länder samtidigt som det har högre kostnader. På kort sikt handlar det om att det svenska jordbruket inte ska ha en prisnackdel och på lång sikt om att satsa på mer biobränslen, säger partiledaren Ulf Kristersson till TT.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här