Lyxig sovvagnsresa genom tsunamiland

2013-06-05 15:01  

Speciella lyxtåg i retrodesign ska ta turister till den tsunamidrabbade Tohokuregionen i Japan. Biljetten kostar 14000 kronor.

Japanska järnvägsbolaget JR East beställer nu tio särskilt designade vagnar till det nya lyxtåget. För formgivningen står den världsberömde industridesignern Kikoyuki Okuyama.

Tåget består av sovvagnar, salongsvagnar och restaurangvagn. De resande får gott om plats i vagnarna - endast två eller tre sovsviter byggs per vagn. Varje tågsätt kostar 330 miljoner kronor.

Biljettpriset för en rundresa på tre dagar med två övernattningar blir 14000 kronor.

Tåget blir dieseldrivet så att det kan färdas även på icke elektrifierade sträckor som går i natursköna områden.

Järnvägsbolagets tanke med lyxresorna är att bidra till återuppbyggnaden av regionen som drabbades hårt av naturkatastrofen den 11 mars 2011. Trafiken i Tohoku- och Shinetsuregionerna inleds våren 2016.

JR East har inspirerats av järnvägsbolaget Kyushu i södra Japan som gör rundresor med sitt sovvagnståg Seven Stars. Trots biljettpriser på upp mot 30000 kronor för en fyradygnsresa är samtliga resor fram till mars nästa år fullbokade.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tsunami Järnväg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer