Lysande unga idéer belönas

Lampor på skyltar på övergångsställen som tänds med hjälp av rörelsedetektorer när någon ska gå över gatan. Så ska obevakade övergångsställen bli säkrare enligt en av idéerna som belönas i uppfinnartävlingen Finn upp.

Uppfinningen heter passande nog Lysande och går ut på att två lampor placeras ovanpå den vanliga skylten för övergångsställen. Två rörelsedetektorer under skylten registrerar om någon vill korsa gatan och då tänds lamporna.

Uppfinnaren heter Isabel Hernqvist och är 13 år. Hon kände sig inte riktigt säker när hon gick över gatan på kvällen.

– Det är läskigt, säger hon. Man vet inte om bilisterna ser en.

Så när hon fick chansen att hitta ett problem och lösa det var valet klart.

– Det är inte bara för de gående utan också bilisterna. Alla har inte reflexer.

Uppfinningen är dessutom miljövänlig.

– Lamporna lyser inte hela tiden. De laddas på dagen när det är sol.

Isabel Hernqvist och resten av hennes klass har jobbat med Finn upp som en del av sina studier i teknik. Klassen har bland annat granskat befintliga uppfinningar och fick sedan hitta på en egen. Målet var att skicka in bidragen till Finn upp.

Finn upp är en nationell tävling som arrangeras av Ingenjörsamfundet och vänder sig till ungdomar mellan 12 och 15 år. Eleverna får självständigt utveckla något som redan finns eller hitta på något nytt. I år deltog 3288 bidrag. 21 har vunnit pris som kommer att delas ut vid en ceremoni på Berns i Stockholm den 28 maj. Isabel Hernqvists uppfinning är en av dessa.

– Det är jättemånga som har skickat in bidrag och så har jag en av de bästa idéerna, säger Isabel Hernqvist. Det känns kul.

Än så länge är det hemligt vilka uppfinningar som har vunnit vilket pris. Känt är att bland annat några miljöpris och designpris kommer att delas ut. Ny Teknik står bakom ett lärarpris som tilldelas en lärare som har jobbat med Finn upp i sin undervisning på ett bra sätt.

Finn upp arrangerades för första gången 1979 och anordnas sedan dess var tredje år.

– Syftet var att öka intresset för teknik, naturvetenskap och nyskapande, berättar verksamhetsansvarig Sofia Talborn Björkvi.

Avsikten är densamma i dag. Olika typer av innovationer är välkomna.

– Alla uppfinningar behöver inte vara tekniska prylar, förklarar Sofia Talborn Björkvi.

Det märks i år. Allt från soppkorgar – där du röstar i någon fråga beroende på i vilken korg du kastar ditt skräp – till byxor med en inbyggd, uppblåsbar dyna har utmärkts sig bland tävlingsbidragen.

Deltagarna har presenterat sina uppfinningar med hjälp av skisser, bilder och prototyper. En av uppfinningarna är så bra att det utreds om uppfinnarna kan söka patent för den.

Evenemanget har utvecklats med åren från att enbart vara en tävling till att bli en pedagogisk metod som används i undervisningen av flera skolor.

Terese Westberg Sunesson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer