Populärteknik

Lyckad uppskjutning av Falcon 9

Elon Musk Foto: Scanpix
Elon Musk Foto: Scanpix
Motorn på det andra raketsteget startas.
Motorn på det andra raketsteget startas.
Efter knappt nio minuters färd befinner sig farkosten i omloppsbana runt jorden på 250 kilometers höjd.
Efter knappt nio minuters färd befinner sig farkosten i omloppsbana runt jorden på 250 kilometers höjd.

Det privata företaget Space X i Kalifornien har lyckats skjuta upp sin raket Falcon 9 i omloppsbana kring jorden. Målet är bemannade rymdfärder för Nasas räkning.

Publicerad

Uppskjutningen skedde i fredags från Cape Canaveral i Florida. Efter tre minuters färd släpptes det första raketsteget med de nio startmotorerna. Efter ytterligare sex minuter placerades en testkapsel i omloppsbana på 250 kilometers höjd kring jorden.

Grundaren och vd:n för Space X Elon Musk betecknade uppskjutningen som en viktig milstolpe, inte bara för hans eget företag utan också för hela den kommersiella rymdindustrin.

Uppskjutningen applåderades också av anhängare till tanken att privata företag i framtiden ska ta över Nasas roll för uppskjutning av människor i rymden, något som föreslagits av president Obama, men som också möts av häftig kritik från flera ledamöter i kongressen.

Nasa har också varit med och finansierat utvecklingen av Falcon 9. För fyra år sedan vann Space X ett kontrakt värt drygt två miljarder kronor för demonstrationsflygningar till rymden.

Ytterligare en flygning är planerad till i sommar. På spel står ett stort uppdrag om att ta hand om 12 flygningar med material till den internationella rymdstationen.

Företaget meddelar också att man står berett att genomföra bemannade rymdfärder inom tre år – om företaget får ett sådant uppdrag.

Här kan du se film från uppskjutningen