Luftfartsverket släpper interaktiv drönarkarta

2015-11-04 14:21  
Foto: LFV

Obemannade farkoster blir vanligare i våra svenska luftrum. En ny webbkarta från Luftfartsverket ska göra det enklare för privatpersoner att veta var man får flyga – och var det råder drönarförbud.

UPPDATERAD. Under det gångna året har det rapporterats ett 15-tal incidenter där drönare befunnits sig i skyddade luftrum, vilket bland annat lett till att såväl Arlanda som Bromma flygplats har fått stoppa trafiken

Den nya kartan, som publicerades på lfv.se under onsdagen, är framtagen för att förhindra att hobbyflygare stör ordinarie flygtrafik i fortsättningen med sina drönare eller UAV:er (Unmanned Aircraft Vehicle), som luftfarkosterna även kallas.

– I Sverige behövs det tillstånd för att få landa okontrollerad trafik, vilket vi räknar drönare som, i kontrollzonerna som finns anslutning till flygplatserna. Den här sortens flygverksamhet är ett ökande problem i dessa zoner nära landningsplatser. Drönare saknar transponders, vilket gör att vi inte kan se dem på våra radarskärmar. Den nya kartan är en del i vårt arbete att informera om hur man ska hantera sin drönare och var man kan flyga den, säger Per Fröberg, pressansvarig hos Luftfartsverket.

Hur är det ställt med allmänhetens kunskaper när det gäller drönarna?

– Det är svårt för mig att uppskatta. Viktigt att poängtera är att vi inte är emot den utveckling som sker när det gäller drönare. Men vi vill öka kunskapen om att drönare som sköts på fel sätt kan riskera flygsäkerheten.

Förutom kontrollzoner och flygplatser finns även trafikinformationszoner över hela landet utmarkerade på Luftfartsverkets zoombara karta.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL