Lönlöst söka stöd för solceller

2015-01-13 23:00  

Kön till statligt solcellsstöd är nu så lång att det är utsiktslöst att lämna in en ny ansökan i dag. ”De ansökningar som nu ligger inne överstiger vida den tillgängliga budgeten”, säger Linus Palmblad på Energimyndigheten.

Energimyndigheten har cirka 50 miljoner kronor kvar att fördela under 2015 men dessa pengar räcker inte långt.

– Intresset för solceller ökar hela tiden. Men tyvärr får man räkna med lång väntetid om man ansöker nu eftersom det redan ligger så många ansökningar i tur och väntar, säger Linus Palmblad, handläggare på Energimyndigheten.

Han vill inte använda ordet utsiktslöst för nya ansökningar, men just nu ser det inte ljust ut. Energimyndigheten har ansökningar liggande för långt mer än det finns pengar för i år.

– Vad som händer med stödet i framtiden är upp till regeringen. Det kan hända att man får stöd för nya ansökningar, men det kan dröja några år, säger han.

Sedan stödet till investeringar i solcellsanläggningar infördes i juni 2009 har Energimyndigheten beviljat 3 000 av 7 000 ansökningar, närmare 450 miljoner kronor i stöd. Stödet får uppgå till max 35 procent av investeringskostnaden.

Näringsminister Ibrahim Baylan skriver i ett mejl till Ny Teknik att den budget som S-MP-regeringen lagt, men inte fått igenom, innehöll ett solcellsstöd på 100 miljoner kronor mer än vad den förra Alliansregeringen velat satsa.

Ny Teknik har sökt förra energiministern Anna-Karin Hatt för en kommentar.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer