Löfven kräver granskning av Nuon-köp

2013-07-23 13:18  

Med de senaste nedskrivningarna av Nuon-verksamheten har 42 procent av värdet gått upp i rök sedan Vattenfalls köp 2009. S-ledaren Stefan Löfven anser att regeringen försöker smita från ansvaret och vill att en "haverikommission" granskar affären.

– Med den information vi har i dag är det uppenbart att det var ett väldigt högt pris. Om det sedan är en bra eller dålig affär, det får utvecklas på längre sikt, säger finansmarknadsminister Peter Norman (M) på en pressträff.

– Dock var det här priset, vid den här tidpunkten (2009), i linje med andra affärer som gjordes. Det hade också stöd av externa bedömare.

Enligt Norman fattades beslutet att köpa Nuon av Vattenfalls styrelse på egen hand.

– Regeringen hade ingen del i det beslutet.

Frågan stämdes dock av med det ansvariga statsrådet, dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C), inför beslutet. Olofsson fann med stöd av två rapporter och svar på kontrollfrågor till styrelsen att det inte fanns skäl att överpröva beslutet. Och hon tog aldrig upp frågan med övriga partiledare i alliansen eller i det inre kabinettet, enligt Norman.

– Någon information med partiledarna skedde inte före det att beslutet togs.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven är kritisk.

– Det är otroligt stora nedskrivningar, så det är klart att det är allvarligt. Nu aktualiseras igen frågan om Nuon, säger S-ledaren Stefan Löfven om beskeden från Vattenfall.

– För mig är det uppenbart att regeringen försöker glida undan, de slingrar sig och har försökt att tysta ner detta. Men det är så att regeringen, och ytterst regeringschefen, har ansvar, för de godkände den här affären.

TT: Men Peter Norman säger att styrelsen i Vattenfall tog beslutet och Maud Olofsson informerades?

– Det är konstigt att regeringen själv 2010 gav besked till konstitutionsutskottet att man hade godkänt affären. Det är oerhört märkligt.

– Och en affär i 100-miljardersklassen om det är så att ett enskilt statsråd tar det bara sådär, så är det ju. Jag vet inte vilket som är värre, faktiskt.

Löfven säger att med tanke på Nuon-affärens storlek så "måste det ha varit en gemensam beredning i ärendet".

– Ingen styrelse eller ett enskilt statsråd kan väl rimligen göra sådana affärer utan att statsministern och finansministern är medveten om det.

Han hänvisar till dokument som presenterats i medier som visar att det så kallade inre kabinettet var informerat om Nuon-köpet.

– Nu måste regeringschefen ut och visa sig och tala om hur de tänkte. Vilka överväganden gjordes och så vidare. Det håller inte att skylla på ett avgånget statsråd här.

S-ledaren vill nu att en "haverikommission" granskar affären.

– Nu måste vi få ordning och reda. Vi måste få en oberoende granskning av affären, så vi får gå till botten med vad som har hänt, vem som har gjort vad och så vidare.

Kärnkraften i Tyskland, kolkraften i Tyskland och gaskraften i Holland är Vattenfalls problemområden, enligt Norman som refererar till Vattenfalls tidigare presentation.

Hela branschen har problem och Vattenfalls börsnoterade konkurrenter har fått se sina börskurser falla med 50 procent sedan 2008. Och elpriserna har fallit med 30 procent.

På frågan om Vattenfall kommer söka nya ägare till den europeiska problemverksamheten, svarar Norman att frågan kommer att beredas och eventuellt tas upp i riksdagen senare.

– Frågan kräver en grundlig analys.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer