Ljuset sprider sig till Skåne

2016-01-06 05:00 Charlotta von Schultz  
Hur kan ljusinstallationer få gångtunnlar och cykelbanor att kännas tryggare? Ett demonstrationsprojekt kan ge svar. Foto: Jörgen Appelgren

Testområdet Doll, Danish Outdoor Lighting Laboratory, växer vidare utanför Köpenhamn. Samtidigt startar en annan satsning där innovativ belysning ska demonstreras även i Skåne.

Lighting Metropolis är namnet på den nya satsningen inom belysningsteknik i Öresundsområdet. Målet är att utveckla och bygga upp till 20 demonstrationsprojekt för avancerade ljuslösningar de närmaste tre åren.

– Vi samarbetar med Doll för att kunna bygga vidare på deras koncept med demoprojekt i verkliga miljöer. Men vi har fler partner och sprider testerna över ett mycket större område, säger Peter Liljenberg, kommunikationsledare på Lighting Metropolis.

Bland 25 samarbetspartner finns kommuner, företag och universitet i Skåne och danska Själland. De svenska kommunerna som deltar är Malmö, Lund och Helsingborg. Budgeten är på drygt 65 miljoner kronor, varav cirka hälften kommer från EU.

Några exempel på vad demoprojekten skulle kunna ge svar på:

• Hur ljusinstallationer kan få gångtunnlar och cykelbanor att kännas tryggare.

• Hur takarmaturer som strömförsörjs via ethernetkabel dels kan styras för att sänka energiförbrukningen, dels kopplas samman med exempelvis sensorer, videoövervakning och brandlarm.

• Jämföra hur elevers inlärning och välmående påverkas i klassrum med så kallat biologiskt ljus. Ljusets våglängder kan då exempelvis anpassas för att dämpa kroppens produktion av sömnhormonet melatonin.

• Om matsvinnet kan minska och trivseln öka i matsalar med biologiskt ljus.

Även testområdet Doll i Albertslund utanför Köpenhamn växer. I området finns snart 60 olika belysningslösningar, cirka 15 styrsystem och 10 kvarter med olika rörelsesensorer. En annan nyhet är ett virtuellt labb, som invigdes under hösten, där belysning kan visualiseras i 3d.

Läs mer: Lysdioder gör städer smartare

     

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt