Lastbilen bromsar automatiskt

2012-10-05 13:31  
Varningslampor och varningssignaler ska se till att föraren undviker en krock. Om inte det räcker bromsar lastbilen automatiskt. Foto: Volvo

Volvos senaste lastbil bromsar automatiskt för att undvika påköringar. Systemet ska förhindra kollisioner vid relativa hastigheter upp till 70 km/h.

I en animerad film visar Volvo hur systemet fungerar.

En kamera och en radar övervakar trafiken framför lastbilen. Systemet upptäcker både fordon som står stilla och som är i rörelse vid relativa hastigheter upp till 70 km/h.

Vid risk för kollision tänds en röd lampa i vindrutan för att få föraren att rikta uppmärksamheten på vägen.

-Vi började med frågan "vad är det egentliga problemet". Svaret är bristande uppmärksamhet. Om du hela tiden hade fullt fokus på trafiken framför dig skulle ett sådant system vara överflödigt, säger Carl Johan Almqvist, ansvarig för trafik- och produktsäkerhet på Volvo Lastvagnar i ett pressmeddelande från Volvo.

Om föraren inte reagerar genom att röra ratten eller bromsa börjar varningslampan i stället blinka och upprepade varningssignaler hörs. Om systemet fortfarande inte registrerar någon reaktion börjar det bromsa in försiktigt. Som en sista åtgärd aktiveras nödbromssystemet för att få lastbilen att stanna helt.

-I de flesta fall gör de första varningarna att föraren reagerar. Och i de ytterst få fall som det inte leder till någon respons från föraren finns det fortfarande tid för nödbromssystemet att hjälpa till att förhindra en allvarlig olycka, säger Carl Johan Almqvist.

Systemet kan fås som tillval på den nya FH-serien som börjar levereras till kunder i vår.

Liknande system finns redan för personbilar. I Europa kommer det vara lagkrav med nödbromssystem i nya lastbilar från november 2015.

Samma funktioner utvecklas därför även av andra tillverkare. Daimlers variant kallas till exempel Active Break assist och en film kan ses här.

Marie Alpman

Mer om: Volvo Lastbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer