Laser ser om föraren är rattfull

2016-03-18 15:07  
Underlaget till lasern byggs upp av 2000 tunna wafer som bearbetas i vakuumkammare. Foto: Vera Katzenberger

En ny typ av laser kan ställas vid vägkanten och detektera om föraren i en passerande bil är onykter.

Lasern har utvecklats vid universitetet i Würzburg. Den kan placeras på ena sidan av vägen. Laserljuset reflekteras av en spegel på motsatt sida av vägen. På så vis kan man mäta om det finns alkoholmolekyler i kupén i en bil.

Tekniken uppges vara mycket träffsäker och kan upptäcka även mycket låga halter av alkohol. Däremot kan lasern inte avgöra om alkoholen kommer från föraren eller eventuella passagerare.

Men forskaren Martin Kamp vid Julius-Maximiliansuniversitetet i Würzburg i Tyskland menar att systemet kan användas av polisen för att vid en trafikkontroll längre fram på vägen välja ut misstänka rattfyllerister.

Martin Kamp har utvecklat lasertekniken som kallas interband cascade laser, en teknik som även används exempelvis på flygplatser för att söka efter farliga substanser som sprängämnen.

Forskarna samarbetar även inom EU-projektet iCspec för att använda tekniken inom den petrokemiska industrin för att analysera de gaser som finns i raffinaderier.

Lasern byggs upp av 2000 mycket tunna skivor som läggs på varandra i en vakuumkammare. Ett test ska genomföras hos svenska Preem för att leta efter kolväten vid destilleringen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt