Läsarna: Jätteviktigt att Sverige är utsläpps-förebild

2015-11-27 09:00  

Visst har svensk industri glädje av att Sverige ligger i bräschen inom utsläppsminskningar. Det anser en överväldigande majoritet i Ny Tekniks senaste Månadens fråga.

I december träffas världens beslutsfattare i Paris för att enas om ett nytt globalt klimatavtal för att minska utsläpp av koldioxid. Regeringen vill att Sverige även fortsättningsvis ska vara ett föregångsland och höja sina ambitioner för utsläppsminskningar.

I Ny Tekniks Månadens fråga för november ger läsarna sin syn på saken. Frågan lyder: ”Har det varit en fördel eller nackdel för svensk industri att ligga långt framme ifråga om utsläppsminskning?”

Totalt 3 656 personer har rangordnat sin inställning på en sjugradig skala från ”En stor nackdel” till ”En klar fördel”.

Lejonparten, 79,9 procent, är positiva, och cirka en tredjedel, 32 procent, ser det som en klar fördel. Här är några av argumenten:

”Stor fördel då vi kan ta fram innovativ teknik för att minska utsläpp som vi senare kan sälja till dem som ligger efter.”

”Det är jätteviktigt att vi är förebilder för resten av världen och visar det. Det här kommer bli en världsindustri och ligger vi långt fram från början kan vi ta stora andelar av världsmarknaden.”

”Att vänligt tvinga svensk industri att utveckla ny teknologi leder till att vi blir ledande inom den teknologin. Att vara ledande ger ökad försäljning, högre vinster och fler jobb.”

16,6 procent tycker att industrin har en nackdel av att ligga i framkant inom utsläppsminskningar. Mest negativa är de 4 procent som svarat ”En klar nackdel”. Så här lyder några av kommentarerna.

”Pinsamt okunnigt att tro att koldioxid är skadligt.”

”Allt kring den så kallade växthuseffekten är närmast att betrakta som en religiös rörelse.”

”Varför låta Kina och Indien ta marknadsandelar ännu snabbare än vad de redan gör?”

De kvarvarande knappt 4 procenten har helgarderat och svarar ”delvis”.

Månadens fråga

Månadens fråga ställs till prenumeranter av Ny Tekniks nyhetsbrev och till ett par hundra tusen beslutsfattare, chefer och företagare i konsultbolaget Reaktions databaser.

Frågan har även ställts på nyteknik.se och på vår Facebooksida.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer