Långt framme med lösning för prylarnas internet

2016-02-12 05:00  

Afrikas största mobiloperatör har avancerade tjänster som försäkring och sjukvård. Nästa steg är prylarnas internet i samarbete med Ericssons kinesiska konkurrent ZTE.

I den stora entrén tittar ett tiotal stora afrikanska trummor ner på besökaren. Trummor som en gång användes för långväga kommunikation. MTN, Afrikas största operatör för mobil kommunikation, har sitt huvudkontor i utkanten av Johannesburg i Sydafrika.

Bolaget grundades först 1994, när svenska Televerket redan var över 140 år, men har redan över 230 miljoner mobilabonnenter i 22 länder i Afrika och Mellanöstern.

Med egenutvecklade tjänster som Mobile Money, Mobile Insurance och Mobile Health kan fler dra nytta av digitaliseringen, menar Zakhiya Rehman, ansvarig för hållbarhetsfrågor på MTN.

– Mobile Money har över 36 miljoner användare. Många här har inte råd att ta en vanlig motorcykelförsäkring, men klarar att betala några kronor per dag via vår mobila mikroförsäkringstjänst, säger hon.

Läs mer:

Läs mer: Hello Afrika – den mobila kontinenten

I takt med att intäkterna från rösttrafik sjunker, satsar MTN, liksom många andra mobiloperatörer världen över, på mer avancerade företagstjänster. Ny chef för området är Debbie Minnaar, som tidigare jobbat 25 år på IBM.

– Vi tror mycket på Internet of things (prylarnas internet) och har utvecklat en egen lösning tillsammans med den kinesiska telekomleverantören ZTE, säger hon.

För att bredda sitt tjänsteutbud ska MTN börja titta på de små utvecklingsbolag som börjar dyka upp. Nyligen köpte man två unga bolag. Ett som har utvecklat en redovisningstjänst för småföretagare. Ett annat med en tjänst som underlättar för vanligt folk att anmäla vattenläckor.

– Eftersom det kan vara en komplicerad och tidsödande process på många platser i Afrika, säger Debbie Minnaar.

Hon lämnade sitt jobb på IBM för att få vara med om den stora förvandlingen av mobilbranschen i Afrika.

– Allt förändras. Vi på MTN blir alltmer av ett it-tjänsteföretag. Och samtidigt ser vi att banker, exempelvis FNB i Sydafrika, nyligen lanserade sig som mobiloperatör.

MTN

MTN står för Mobile Technology Networks.

Grundat: 1994.

Omsättning: Cirka 84 miljarder kronor.

Antal anställda: 22 200.

Antal mobilabonnemang (september 2015): 233 miljoner.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer