Digitalisering

Långfilm platsar inte i Ipod

Filmbolagen har introducerat en ny metod för att kopiera över dvd-filmer till datorer och bärbara mediaspelare. Men i Sverige kan den inte användas med appleprodukter som Ipod.

Publicerad

Den som vill kopiera filmen från en lagligen inköpt dvd eller blu-rayskiva till en dator eller bärbar mediaspelare stöter lätt på problem.

Filmerna är oftast kopieringsskyddade för att förhindra piratspridning. Men det drabbar alltså dem som vill titta på sina filmer i den bärbara datorn eller mediaspelaren.

Nu har några av de största filmbolagen börjat använda en metod de kallar ”Digital Copy” för att lösa kopieringsproblemet.

Den som köper den nya filmen ”Arkiv X: I Want to Belive” som dvd eller i blu-rayformat får en extra skiva i förpackningen. Den innehåller två olika versioner av originalet som kan kopieras till en dator eller bärbar spelare.

Den ena filen är på 1,6 gigabyte med upplösningen 720 x 404 bildpunkter och den andra på 450 megabyte med 320 x 180 pixlar.

I Sverige blev Twentieth Century Fox först med att introducera den nya metoden på sin Arkiv X-film.

– Men på sikt kommer alla våra filmer släppas med Digital Copy, säger Linnea Wiklund som är informatör på filmbolaget.

I USA har både Twentieth Century Fox och Disney börjat sälja filmer med Digital Copy.

Där kan filmerna kopieras över till såväl windowsmaskiner som appleprodukter inklusive Ipod och Iphone.

Men i Sverige kan de extra filerna bara kopieras över till datorer som kör windows vilket gör att vare sig macanvändare eller ipodägare kan kopiera filmerna på ett enkelt och tillåtet sätt.

– Vi vill att våra filmer ska kunna spelas på alla apparater, säger Linnea Wiklund.

– Därför förhandlar vi med Apple om att få använda deras kopieringsskydd även i Sverige.

För Digital Copy-filena är kopieringsskyddade.

Innan filerna kan kopieras till en hårddisk eller bärbar spelare måste de först autenticieras med en sifferkod på en internetkopplad dator.

Men filmerna som sedan lagras på en extern apparat kan inte vidarekopieras därifrån.