Läget förvärrades i Fukushima i natt

2011-03-16 07:23  

Japanska myndigheter fruktar att reaktor 3 läcker radioaktiv ånga och vattenbombade Fukushima Daiichi med hjälp av helikoptrar. Reaktor 4 brandhärjades i natt.

Den fjärde avställda reaktorn vid Fukushima började i natt brinna vid 23-tiden. Reaktorn använts för att förvara använt kärnbränsle och det är andra gången som reaktorn är brandhärjad. Orsaken är troligen att man inte lyckades släcka den första branden helt och hållet. Lokala myndigheter säger att man släckte den nya branden på en timme, enligt Aftonbladet. 

– Om bränslet har skadats och brunnit är det väldigt illa eftersom det inte finns någon inneslutning och dessutom är det ett hål i taket. Då står bränslet under bar himmel och kan släppas ut i omgivningen, sa Christer Karlsson sent i natt till Aftonbladet.

Klockan tre i morse sågs stora moln av vit rök stiga från Fukushima Daiichi, visade tv-bilder. Kabinettssekreterare Yukio Edano informerade att alla arbetare, de 50 sista, hade evakuerats.

Förklaringen till de stora molnen av vit rök är att de kommer från reaktor 3 och man fruktar nu att den inre reaktortanken kan vara skadad. Strålningsnivåerna har ökat dramatiskt under morgonen, enligt Aftonbladet.

Trots det akuta läget har arbetarna enligt uppgift fått återvända in till reaktorn igen efter drygt en timme.

– Stavarna kan hålla på att smälta eller så kan det finnas hål i dem, sa Tepco-talesmannen Minoru Ohgoda enligt nyhetsbyrån AP.

Franska kärnsäkerhetsmyndigheten ASN betecknar olyckan som en sexa på den sjugradiga Ines-skalan. Även amerikanska Isis meddelar att läget är värre än vad japanska myndigheterna hävdar, enligt Aftonbladet.

Japans kärnkraftsmyndighet vidhåller nivån 4 på Ines-skalan.

Ines-skalan

Ines, International Nuclear Event Scale, är Internationella atomenergiorganets (IAEA:s) sjugradiga skala. Ines-skalan används vid olyckor och incidenter vid kärnkraftverk.

Tre kriterier ligger till grund för klassifieringen: omgivningspåverkan, anläggningspåverkan och försämring i anläggningens djupförsvar.

1. Avvikelse
2. Händelse
3. Allvarlig händelse
4. Olycka utan betydande risk för omgivningen
5. Olycka med risk för omgivningen
6. Allvarlig olycka
7. Stor olycka

Jonas Karström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer