Lagen kan sätta stopp för hobbydrönarna

2014-12-09 09:04  

Filmning med drönare kan kräva tillstånd från Länsstyrelsen. Det har Datainspektionen slagit fast. Men tillstånden är svåra att få och tolkningen kan sätta stopp för mycket av hobbyflygningen.

Datainspektionen har klargjort att kameraövervakningslagen ska gälla även för drönare. Lagen som kom 2013 innebär att det krävs tillstånd för att fjärrstyra kameror som filmar och tar bilder på allmän plats.

All filmning med drönare som inte sker över privat mark kräver därför tillstånd från länsstyrelserna. Och sådana delas i stort sett bara ut om kameran kan förebygga brott eller olyckor. Påföljden kan vara skadestånd, böter eller till och med fängelse. Tolkningen av lagen kan skapa problem för hobbyflygning med drönare med kamera.

Proffsen är däremot inte oroade.

– Det innebär bara att våra kunder i Sverige behöver ännu ett tillstånd. Vi hjälper dem redan att söka flera olika sådana, säger Torkel Danielsson på Intuitive Aerial i Linköping.

Företaget tillverkar stora, specialiserade drönare för den professionella filmindustrin.

Torkel Danielsson menar att rättsläget för drönare är relativt bra i Sverige. I vissa andra europeiska länder har man avvaktat med lagstiftning i väntan på EU-harmonisering, vilket försvårar för filmbolag som vill jobba med obemannade farkoster. När det gäller leksaksdrönare tror han att det blir svårt att kontrollera att lagen följs.

– Kamerorna blir jättesmå och jättebra, helikoptrarna blir allt mindre och lättare att flyga. Drar man ut linjen kan man fundera över vilken tillståndsprocess som är vettig. Samtidigt kan jag tycka att det är bra att det inte är helt fritt fram, säger han.

Teknikmagasinet är ett av företagen som säljer kameradrönare i olika prisklasser. De informerar om att spridning av flygfotat material kräver tillstånd av Försvarsmakten. Att det också skulle krävas tillstånd från länsstyrelsen är nytt för företaget.

– Det här är ny information för oss och vi måste sätta oss in i detaljerna innan vi kan börja analysera om eller hur det kan tänkas påverka försäljningen. Men vår ambition är att alltid informera om gällande lagar, säger Nils Nyman, Teknikmagasinets presskontakt.

Flera tillstånd krävs för drönarfoto

  • Länsstyrelsen: Filmning eller fotografering med drönare omfattas av kameraövervakningslagen och kräver tillstånd om det sker över allmän plats. Normalt krävs att kameran kan förebygga brott eller olyckor.
  • Försvarsmakten: All spridning av flygbilder kräver tillstånd från Försvarsmakten. Det finns normalt inget krav på förhandstillstånd.
  • Transportstyrelsen: Beroende på vikt och andra faktorer kan det krävas tillstånd för att få flyga obemannade farkoster, till exempel om det inte sker inom synhåll från piloten.

Även andra kameror påverkas

  • Tvärt emot vad många tror krävs det tillstånd även för de allt mer ­populära vindrute­kamerorna.
  • Datainspektionen bedömer att det är osannolikt att länsstyrelserna ska ge tillstånd att använda vind­rute­kame­ror i Sverige. Dessa så kallade ”dashcams” spelar auto­matiskt in korta sekvenser av vyn framför bilen. Avsikten är ofta att få stöd i försäkrings­ärenden.
  • De omfattas nämligen också av kameraövervaknings­lagen och kräver därför tillstånd, något som ­köparna inte alltid är medvetna om. I Sverige säljs många olika modeller och fenomenet växer.
  • Så kallade backkameror som monteras på bilen för att få bättre sikt bakåt är ­däremot undantagna i lagen.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer