Läcka: EU vill öka beroendet av kärnkraft

2013-07-24 10:29  

Ett läckt EU-dokument visar att medlemsstater ska tillåtas att subventionera inhemsk kärnkraft.

Förra veckan rapporterade den tyska tidningen Sueddeutsche Zeitung om ett hemligt EU-dokument, där det framkommer att Kommissionen arbetar med en plan som ska förändra energipolitiken inom EU.

Därefter haapporten har fltigt citerats av flera medier och intresseorganisationer som Greenpeace.

Enligt dokumentet, som inte är officiellt, utan ett arbetsdokument, framkommer att medlemsstater ska tillåtas subventionera nya och befintliga kärnkraftverk.

Särskilt i Tyskland har nyheten om planerna på att subventionera kärnkraft väckt starka känslor. Detta eftersom Tyskland vill avveckla sitt kärnkraftsberoende och i stället investera i förnybar energi. Om kärnkraften subventioneras blir det ur ett ekonomiskt konkurrensperspektiv svårt att motivera nyinvesteringarna.

En talesperson för konkurrensfrågor inom EU har twittrat att dokumentet inte på något sätt är officiellt och att Kommissionen tar upp frågan i slutet av september. Det tyska parlamentsvalet hålls den 22 september.

<blockquote class="twitter-tweet"><p>The <a href="https://twitter.com/EU_Commission">@EU_Commission</a> does not wish in any way to encourage subsidies to nuclear power. It is for Member States to define their own energy mix.</p>&mdash; Antoine Colombani (@ECspokesAntoine) <a href="https://twitter.com/ECspokesAntoine/statuses/358185018343956481">July 19, 2013</a></blockquote>

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Jonas Melzer

Mer om: Energi Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer