Kretsloppet är industrins framtid

2014-12-10 14:22  

Hur ska tillverkningsindustrin kunna överleva när jordens resurser är begränsade? Forskare på KTH bidrar till att ta fram en lösning.

Tillgången på råvaror kommer att bli alltmer begränsad i framtiden. Därför har ett EU-projekt startats för att hjälpa tillverkande företag att ställa om till en cirkulär produktionsprocess, likt ett kretslopp, där material och produkter återanvänds så mycket som möjligt.

Fyra tillverkningsföretag deltar i projektet: slovenska vitvaruproducenten Gorenje, tyska styrsystemtillverkaren Tedrive Steering, tyska tv-leverantören Loewe och holländska barnvagnstillverkaren Bugaboo.

En produkt från varje företag har valts ut och forskarna har analyserat dess produktionssystem ingående för att hitta möjligheter för att skapa en mer kretslopps­baserad process. För att hjälpa företagen att ställa om ska forskarna också ta fram affärsstrategier, designmetoder och mjukvara för att hantera produktinformation under varornas livscykel.

Ett sätt att skapa en mer kretsloppsbaserad produktion är att tillverka varor som kan anpassas efter nya behov, till exempel en barnvagn som enkelt kan omvandlas från liggvagn till sittvagn, eller att tillverkaren har ett returprogram som innebär att kunden kan lämna tillbaka varan, vars material återvinns och går till­baka i produktionen.

Ett annat sätt kan vara att företaget erbjuder en tjänst i stället för en produkt. Kunden får då hyra en bil eller en kopieringsmaskin i stället för att köpa en. Det är redan ett vanligt förfarande inom till exempel byggbranschen, där stora dyra maskiner hellre hyrs in än köps.

Inom EU-projektet väntas Bugaboo komma ut med ett leasingerbjudande för en barnvagn nästa år.

– Vi talar om ett paradigmskifte inom tillverkningsindustrin och det kommer att ta lång tid. Inom tio år kommer vi att se förändringen, men det kommer kanske att ta tio år till innan vi ser skillnaden mellan linjär och cirkulär tillverkning, säger Amir Rashid, universitetslektor på KTH:s avdelning för industriell produktion.

Projektet har pågått ett år och kommer att löpa under tre år till.

– Vi kommer att anse att vi har varit framgångsrika om företagen hittar ekonomiskt värde i den här omställningen och de påbörjar sin process från linjär till cirkulär produktion. För samhället kommer det att bli ett stort steg framåt eftersom avfallet kommer att minska, säger Amir Rashid.

När företagen har ställt om sin tillverkningsprocess ska forskarna mäta hur förändringen påverkar verksamheten ekonomiskt. Även den miljömässiga förändringen ska mätas genom att ta reda på energiåtgången och avfallsmängden som genereras.

– En viktig fråga för framtidens tillverkningsföretag blir om återtillverkning kan automatiseras som i linjär tillverkning, säger Amir Rashid.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Rescom

EU-projektet heter Rescom, Resource Conservative Manufacturing, och drivs av tolv parter: KTH, Fraunhoferinstitutet, Delfts tekniska universitet, Insead, Eurostep, Ideal & Co, Granta Design Limited, Ellen MacArthur-stiftelsen, Gorenje, Tedrive Steering, Loewe och Bugaboo.

Linda Nohrstedt

Mer om: Kretslopp KTH

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer