Kreditanalytiker: Det kan få negativ effekt på intresset för vindkraft

2014-01-23 05:30  

Isbildning på vindkraft följs nu noga av finansbranschen. Och frågan får ökad betydelse i framtiden.

– Det är en av många delar vi tittar på i ett kreditperspektiv. Det är i första hand en teknisk fråga men det är klart att det får genomslag även i ett ekonomiskt perspektiv, säger Ingvar Matsson, kreditanalytiker på Swedbank.

Ingvar Matsson, filosofie doktor i fysik och civilekonom, är utan tvekan en dold makthavare på energimarknaden. Som analytiker på obligationsmarknaden för energibolag, där investeringarna ofta ligger i miljardklassen, konstaterar han att de tekniska frågeställningarna kan vara avgörande för var investeringarna hamnar.

Och när det gäller vindkraft menar Ingvar Matsson att det nu finns flera aspekter som gör det viktigt att hålla ett öga på just isbildnings- frågan. Dels när det gäller elproduktionen, dels risken, även om den är liten, att någon skulle skadas av att is slungas iväg från rotorbladen.

– Följderna av sådan händelse ska inte underskattas, det kan få negativa effekter på intresset för vindkraft, om än i mindre skala, men på samma sätt som kärnkraftsolyckan i Japan påverkade energibeslutet i Tyskland, säger Ingvar Matsson.

I sammanhanget nämner han att problemen sannolikt kommer att få större plats i debatten framöver. Fler och vidare parker, i kombination med att kraftverken blir större, är en förklaring.

Men det är inte bara på makronivå som isbildningen och vinterklimatet följs av investerarna. Även på bolagsnivå är det en fråga som analytikerna håller ett öga på.

– Det är klart att det är något som har påverkan. Men det är något som den här vintern först, eventuellt, kommer att visa sig i januarisiffrorna eftersom det var då kylan kom, säger Susanna Helgesen, aktieanalytiker som på fondkommissionärsbolaget Remium bland annat följer börsbolagen Arise Windpower och Eolus Vind.

Hur analyserar ni detta?

– De prognoser vi lägger för väder baseras på ett historiskt genomsnitt och man kan även titta på vindindex. Vi tittar framför allt på vilken utnyttjandegrad vindkraftverk brukar ha för en viss period och där spelar kyla och isbildning in, säger Susanna Helgesen.

Olle Nygårds

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt