Kontaktlös betalning på Ica nästa år

2014-12-09 07:57  
Icas system för mobil betalning bygger på den existerande appen som kan annvändas för självscanning. Foto: Mats Lewan

(UPPDATERAD). Från och med nästa år inför ICA kontaktlös betalning med kort. Tekniken bygger på NFC.

Under nästa år inför Ica kontaktlös betalning i alla sina butiker. Det meddelar företaget i ett pressmeddelande.

Alla med Ica-bankskort kommer att få ett nytt kort med stöd för NFC (Near Field Communication) som är den teknik som kommer att användas. Betalningen sker genom att kunden sveper med kortet i luften över betalterminalen.

– Kontaktlösa kortbetalningar gör kundernas betalningar enklare och bidrar till minskad kontanthantering i butik. Framtidens betalningar kommer att gå i den här riktningen och vi är glada över att tillsammans med MasterCard vara först på den svenska marknaden. Ica-butikerna har redan betalterminaler förberedda för NFC och genom avtalet blir vi först ut med tekniken, säger Marie Halling, vd Ica Banken.

Kontaktlösa kort används i dag i ett 40-tal länder, främst i Europa, uppger Mastercard. I framkant ligger bland annat Storbritannien, där betalning för kollektivtrafik kan göras med korten, samt Polen där flera aktörer bestämt sig för att driva utvecklingen gemensamt. Andra länder som hunnit långt är Australien och Kanada. Hittills har dock de svenska bankerna ställt sig avvaktande till tekniken.

Ica-banken blir först ut i Sverige att ge ut kontaktlösa kort i större volym. Tidigare har Den Danske Bank gett ut ett mindre antal kort. Mastecard känner inte till att några andra banker har direkta planer på att följa efter.

Den trådlösa tekniken NFC som används för kommunikation med terminalerna, är densamma som används inom mobil betalning i tjänster som Google Wallet och nyligen lanserade Apple Pay.

Ica följer utvecklingen med NFC för att utvärdera hur den kan integreras med den egna tjänsten för mobilbetalning som lanserades för några veckor sedan. Betaljänsten, som också hanterar självskanning av varor, finns i Icas app "Handla", men än så länge avslutas köpet genom att man skannar en QR-kod i kassan.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Marie Alpman

Mats Lewan

Mer om: Ica NFC

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer