Innovation

Kontaktlinsen som tar emot data

Linsprototypen innehåller en lysdiod, en antenn och en integrerade krets. Foto: Babak Parviz/J. Micromech. Microengd.
Linsprototypen innehåller en lysdiod, en antenn och en integrerade krets. Foto: Babak Parviz/J. Micromech. Microengd.

Kontaktlinser som kan ta emot data är inte längre science-fiction. Finska och amerikanska forskare ligger bakom den nya tekniken.

Publicerad

Bilder och text som strömmar direkt till näthinnan via kontaktlinser. Det förekommer i ett antal science-fictionfilmer och teveserier. Att få till det i verkligheten har varit svårare.

Nu har forskare vid finska Aalto universitet och University of Washington tillsammans utvecklat en prototyp som klarar tricket utan att störa den vanliga linsens funktion.

Kontaktlinsen består av en antenn, en integrerad krets och en genomskinlig blå led. Den utgör den enda pixel som systemet ännu så länge visar.

För att ögat ska kunna ta emot bilder på så när håll har mikrometersmå och platta optiska linser med kort fokallängd (Fresnellinser) integrerats i kontaktlinsen.

Den första bäraren av den nya linsen är en kanin. Enligt forskarna påverkades hornhinnan varken av nötning eller värme från komponenterna. Forskarna arbetar nu vidare mot målet att ta fram linser som visar högupplösta bilder.

Dessutom måste avståndet som data kan skickas över öka rejält. I dagsläget handlar det om avstånd under en meter.