Konstgjord muskel ökar vridmomentet

2011-10-17 12:26  
Forskarna tillverkar muskler genom att dra och tvinna kolnanorör till garn.

En ny typ av konstgjorda muskler vrider sig tusen gånger mer än konkurrenterna. Hemligheten ligger i ett garn av kolnanorör.

Den konstgjorda muskeln syns knappt med blotta ögat. Men den kan snabbt förflytta och rotera objekt som väger två tusen gånger mer än sin egen vikt.

En internationell forskargrupp har utvecklat den nya muskeln genom att spinna garn av kolnanorör. Man aktiverar muskeln genom att koppla den till en elektrod och doppa den i en saltlösning med elektriskt laddade joner, en elektrolyt.

När man lägger på en spänning så tränger jonerna in fibrerna som sväller. Då uppstår en kraftig vridning. Enligt forskarna är rotationen 250 grader per millimeter muskellängd, vilket sägs vara mer än tusen gånger mer än vad dagens konstgjorda muskler klarar.

När man sedan slår av spänningen så vrids fibrerna tillbaka igen. Tänkbara tillämpningar är minimala motorer till små pumpar, ventiler eller kanske att förflytta små objekt i blodbanorna.

I gruppen ingår forskare från University of British Columbia i Kanada, University of Wollongong i Australia, University of Texas i USA och Hanyang University i Korea. De nya rönen har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Science.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer