Kommittén till Polhemspriset vill ha kvinnliga vinnare

2014-11-27 10:01  

Polhemspriset har sedan 1878 nästan bara tilldelats män. Så också i år. Nu uppmanas allmänheten att nominera fler briljanta kvinnliga ingenjörsidéer.

Summa summarum: 55 män och två kvinnor.

Sveriges mest prestigefulla och äldsta tekniska utmärkelse har hitintills – sedan det delades ut för första gången 1878 – mestadels varit en manlig historia. Likaså 2014. Det fina teknikpriset gick i år till ABB-ingenjören Hans Björklund.

Först 2009 fick den första kvinnan, Telia-ingenjören Laila Ohlgren, priset. Och 2013 tilldelades Polhemsutmärkelsen Petra Wadström, som utvecklat bärbar vattenreningsteknik.

Dessförinnan är raden av manliga teknikinnovatörer som fått ta emot Polhemsutmärkelsen lång.

Ordföranden i nomineringskommittén Ylva Hambraeus Björling hoppas på en ändring. Enligt henne beror kvinnounderskottet på att kommittén genom åren lidit stor brist på nomineringsförslag som avser duktiga kvinnliga uppfinnare och tekniker.

– Det finns absolut gott om kvinnliga ingenjörsidéer därute. Men kvinnor blir inte nominerade i lika stor utsträckning som män, säger Ylva Hambraeus Björling, styrelseordförande i Stiftelsen för internetinfrastruktur.SE.

Hon uppmanar därför allmänheten – och Ny Tekniks läsare – att genast börja mejla in mängder med förslag inför nästa års prisutdelning. De bör vara inne hos kommittén senast den 31 maj, upplyser hon.

– Vi har inga problem att bli dränkta i briljanta idéer från kvinnliga ingenjörer. Det vore väldigt roligt, säger hon.

Polhemspriset delades ursprungligen ut av Stiftelsen Polhemsfonden. I dag förvaltas priset och fonden av fackförbundet Sveriges Ingenjörer.

Ylva Hambraeus Björling har suttit i kommittén i sex år. Hon blev ordförande 2013.

Då började kommittén samtidigt offentliggöra namnen på de tre nominerade kandidater som man väljer att lämna över till juryn.

I fjol var två av kandidaterna kvinnor. Men i år var det enbart män. Hur kom det sig?

– Av de kandidater vi hade så var det de här tre som stod ut. Vi kan ju inte ändra kriterierna för priset, och då blev detta utgången i år. Det säger ingenting om hur utgången kommer bli nästa gång, säger hon.

Samtidigt kan ledamöterna i kommittén (tre män och tre kvinnor) själva nominera personer, och även de kan bli bättre på att föreslå kvinnliga teknikprestationer.

– Jag hade gärna sett att det fanns många fler kvinnor, och det har jag försökt att se till. Jag uppmanar till nomineringar av fler kvinnor, säger hon.

Att instifta ett eget Polhemspris för kvinnor, tror hon inte på.

– Jag ser hellre att kvinnorna är med i samma bedömning som männen, säger Ylva Hambraeus Björling.

Polhemspriset

 • Polhemspriset består av en förtjänstmedalj i guld och 250 000 kronor och delas ut av en jury, Polhemsrådet, ledd av tidigare folkpartiledaren Bengt Westerberg.
 • Priset delas ut ”För teknisk innovation på hög nivå eller för genialisk lösning av ett tekniskt problem”.

Varsågoda, här är tio framgångsrika svenska kvinnliga uppfinnare

 • Cirkelsågen, varmvattenberedaren och materialet kevlar har uppfunnits av kvinnor i världen. Här är tio svenskor som uppfunnit produkter och löst svåra teknikproblem:
 • Anna Julie Heilborn tog patent på ett bärbart kök 1906.
 • Ninni Kronberg, näringsfysiolog, uppfann torrmjölken. Patent 1937. Lade grunden till Semper.
 • Nanna Svartz, medicinprofessor, uppfann läkemedelsföretaget Pharmacias allra första läkemedel. Det hette Salazopyrin, började säljas 1940 och används än i dag.
 • Elisabeth Wikström Shemer, läkare, har uppfunnit gynocularet, ett mikroskop i fickformat som kan användas för att upptäcka livmodercancer.
 • Monica Dahlstrand, narkossköterska, konstruerade en narkosmask för barn 1993.
 • Barbro Hjalmarsson, sjuksköterska, uppfann en metod att mäta sänkan. Blodvaggan Triomix, som hon fick patent på 1994, används i hela världen.
 • Laila Ohlgren löste ett viktigt telekomproblem och blev 2009 den första svenskan som fick Polhemspriset.
 • Petra Wadström, vd Solvatten, står bakom bärbar vattenreningsteknik. Fick Polhemspriset 2013.
 • Carina Höglund, forskare i Linköping, löste teknikproblemet med att ersätta helium-3 som detektor vid den nya neutronkällan ESS i Lund.
 • Solgun Drevik, produktutvecklare på SCA, är en av världens ledande innovatörer när det gäller intimprodukter. Hon har 33 patent.

Källa: Tekniska museet, Nutek, Ny Teknik

Mer om: Polhemspriset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer