Populärteknik

Kommande Ios 16 – här är 7 heta funktioner

Låsskärmen får en ny roll kommande Ios 16. Foto: Press
Låsskärmen får en ny roll kommande Ios 16. Foto: Press

En smartare låsskärm, mail som kan ångras och ny typ av lösenord. Här är Ios 16-funktionerna som pekar ut framtiden för Apples mobila operativsystem.

Publicerad

Ny Tekniks expert Kalle Wiklund berättar och förklarar produktnyheterna som Apple lanserade.

”Siri – vad är en dator?” Den frågan blir allt svårare att besvara – i alla fall med tanke hur operativsystemen i mobiltelefoner och surfplattor utvecklas, samt hur vi användare interagerar med dessa enheter.

Ta kommande Ios 16 som exempel. Den senaste versionen av Apples mobila operativsystem visades upp för första gången i går, under öppningen av utvecklarkonferensen WWDC 2022.

Nya systemet visar på två trender

Ios 16 släpps i färdig version först till hösten. Men gårdagens smygtitt visar på två intressanta trender: Dels att användarupplevelsen mellan mobiler och datorer (mac i det här fallet) smälter samman alltmer. Dels att skillnaderna mellan Ios och ärkerivalen Android från Google blir mindre och mindre.

Craig Federighi, Apples mjukvaruchef, visar upp Ios 16. Foto: Press
Craig Federighi, Apples mjukvaruchef, visar upp Ios 16. Foto: Press

Men vad var det egentligen som Apple presenterade igår? Ios 16 är ingen radikal omgörning av operativsystemet, men bjuder på en hel del intressanta nyheter. Nedan listar Ny Teknik sju färska Iphone-finesser som vi ser fram emot.

1: Låsskärmen som du aldrig sett den förut

Widgets, widgets och åter widgets. Dessa små programfönster har funnits hos Android sedan länge, men det var först i och med Ios 14, släppt 2020, som widgets för Iphone och Ipad flyttade ut från sin låsta plats i Idag-vyn, och kunde placeras på vilken hemskärm som helst.

Låsskärmen får en ny roll kommande Ios 16. Foto: Press
Låsskärmen får en ny roll kommande Ios 16. Foto: Press

Nästa steg i utvecklingen, läs Ios 16, innebär att widgets också kan fästas på låsskärmen. På så sätt blir det möjligt för Iphone-användare att se information om saker som kalenderhändelser, väder och batterinivå direkt på låsskärmen – utan att behöva låsa upp telefonen.

Låsskärmsnotiser kommer också att funka lite annorlunda med Ios 16. I stället för att staplas mitt på skärmen, kommer notiserna att "rulla in" vid botten av skärmen. Notiserna på låsskärmen kommer också att kunna uppdateras för att visa ny information om din Uber-beställning, exempelvis.

Även notiser visas på ett nytt sätt på låsskärmen. Foto: Media
Även notiser visas på ett nytt sätt på låsskärmen. Foto: Media

2. Använd din Iphone som webbkamera

Räck upp handen alla som ägnar stora delar av arbetsdagen åt olika videomöten. Det har tidigare funnits tredjepartsappar för att använda din Iphone som webbkamera, men nu bygger Apple in den funktionen i kommande operativsystemen Ios och Mac Os Ventura till datorer.

Med Ios 16 och Mac Os Ventura kan Iphone extraknäcka som webbkamera. Foto: Media
Med Ios 16 och Mac Os Ventura kan Iphone extraknäcka som webbkamera. Foto: Media

Men – i klassisk Appleanda kommer den nya finessen bara gå att använda om du har en Macbook med M1- eller M2-chipp. 

Appleanvändare som har den typen av hårdvara kommer exempelvis använda funktioner som center stage, där webbkameran panorerar, och ett särskilt porträttläge under videosamtal med sina Macbooks.

3. Fitness flyttar in hos Iphone

Appen Fitness ger en samlad bild av din dagliga fysiska aktivitet, men har tidigare behövt en Apple Watch för att fungera. I Ios 16 tas det kravet bort. Från och med i höst kommer Appleanvändare alltså kunna stänga sina dagliga aktivitetsringar utan att ha en Apple Watch runt handleden.

4. Meddelanden och Mail blir vassare

Stavfel gör ingen glad – och i värsta fall kan det leda till missförstånd. En ny finess i Ios 16 som lär bli populär är att man kan ändra felstavningar och annat i Imessage-meddelanden som redan har skickats.

Apples egna Mail får också stöd för att schemalägga e-post – en funktion som förvisso redan finns i andra mailappar. Men med Ios 16 kommer det också gå att återkalla ett e-postutskick under en kort stund efter att det har gått i väg. Skönt för den som har råkat skriva något ogenomtänkt i affekt.

Foto: Media
Foto: Media

5. Dela Safaritabbar – och skippa lösenorden

Webbläsaren Safari har kunnat gruppera öppna tabbar sedan en tid tillbaka. Nu kommer det gå att dela grupper av exempelvis jobbrelaterade tabbar till andra användare. Det ska gå att se i realtid vilka av dessa tabbar som dina kollegor och vänner tittar på.

Passkeys är en ny säkerhetsfunktion som gör entré i Ios 16. I grund och botten handlar det om unika digitala nycklar som skapas med hjälp av biometrisk finger- eller ansiktsdata från Touch id/Face id.

Den nya typen av lösenord synkas sedan automatiskt mellan enheter via Icloud Keychain.  Nycklarna finns dessutom bara på själva enheten och lagras aldrig på en webbserver.

Foto: Media
Foto: Media

Enligt Apple ska Passkeys vara betydligt säkrare än motsvarande lösenord som består av tecken.

Iphonetillverkaren går så långt som att påstå att passkeys är mer eller mindre immuna mot otyg som nätfiske-attacker, men det återstår att se. 

Apple arbetar också med Fido-alliansen för att få passkeys att fungera även på andra plattformar.

6. Apples kartor blir smartare

Nästa uppdatering av Ios ger Apple Kartor stöd för att lägga till flera stopp under en körning. Totalt ska användaren kunna lägga till 15 stopp under en rutt.

Om körningen har planerats via programmet kartor på en mac, synkroniseras rutterna automatiskt från dator till Iphone inför körningen.

7. Betala senare med Apple Pay

”Köp nu och betala senare” är en strategi som exempelvis Klarna har använt länge – och fått stark kritik för. Detta efter upplägget riskerar att öka i synnerhet ungas skuldsättning.

Nu hoppar Apple på trenden med uppskjutna betalningar. Med den nya funktionen Apple Pay Later, som är inbyggd appen Plånbok, går det att dela upp ett köp på fyra lika stora betalningar utspridda över sex veckor – utan att ränta eller avgifter tillkommer.

Apple Pay Later landar i USA i höst. Det återstår att se om tjänsten även kommer till Sverige i ett senare skede.