Klartecken för vindkraftspark i Piteå

2012-10-04 13:01  
Utsikt från pilotanläggningen i Dragaliden med 12 vindkraftverk. Foto: Svevind

(Uppdaterad) Första etappen av den stora planerade vindkraftsparken utanför Piteå kan börja byggas nästa år. En dom i mark- och miljödomstolen nyligen gav grönt ljus.

Ett par mil väster om Piteå finns planer på en vindkraftspark som fullt utbyggd kan bestå av över ettusen vindkraftverk. Nu har företaget Markbygden vind, som ägs av Svevind och Enercon, fått klartecken att börja bygga den första etappen.

Man har tillstånd för att bygga 314 vindkraftverk, men antalet kommer antagligen att minskas till 270, säger Svevind till Västerbottens-Kuriren. Till en början uppförs 36 i Skogsberget, i östra delen av Markbygden.

Naturvårdsverket har tidigare överklagat tillståndet för etappen. I förra veckan kom en dom från mark- och miljödomstolen i Umeå som tog hänsyn till en del av Naturvårdsverkets kritik.

Det handlar om att vindkraftverken inte ska störa kungsörn som har boplatser i området. Inga vindkraftverk får byggas närmare än två kilometer från kända bon. Markbygden vind måste också, enligt domen, upprätta en plan för hur området ska återställas efter att vindkraftverken tas ur drift.

De 36 första vindkraftverken kommer att producera cirka 250 gigawatttimmar per år.

Sedan tidigare finns en pilotanläggning i Dragaliden med 12 vindkraftverk.

Naturvårdsverket har inte tagit ställning till om domen ska överklagas, men har fram till 16 oktober på sig.

Anna Orring

Mer om: Energi Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer