Kinesiskt miljardbud på norska Opera

2016-02-10 08:03  
Foto: Pixabay

Ett grupp kinesiska internetbolag vill köpa webbläsarföretaget Opera för drygt 10 miljarder kronor. Operas vd hoppas att köpet ska ge företaget muskler att växa.

Norska Opera är kanske mest känt för sina webbläsare för mobil och pc, trots att det aldrig lyckats få någon större marknadsandel. Men företaget har också gjort webbläsare som byggts in i till exempel spelkonsoler och tv-apparater. När det mobila internet var ungt fick företaget en hel del uppmärksamhet för sina webbläsare för mobilen som via en serverlösning också komprimerade innehållet för att spara på dataöverföringen. Det spåret har Opera fortsatt att utveckla även på senare tid.

Bakom budet på drygt 10 miljarder står enligt norska Dagens Näringsliv kinesiska Golden Brick Silk Road Equity Investment Fund. Bakom den står i sin tur flera kinesiska internetföretag som Kunlun och Qihoo 360, det uppger den amerikanska sajten Recode.

Budet blir räknat per aktie i det norska företaget 71 norska kronor vilket enligt Dagens Näringsliv är 56 procent mer än vad Opera handlats för i snitt den senaste månaden.

Företagets styrelse uppmanar också aktieägarna att anta budet. Till Recode säger företagets vd Lars Boilesen att affären gör det möjligt för Opera att fullfölja sina planer för tillväxt.

Jonas Ryberg

Mer om: Opera Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer