KI-professor frias från fuskanklagelse

2015-08-28 12:58  
Paolo Macchiarini, läkare på KI Foto: Lorenzo Galassi

Den kirurg på Karolinska Institutet som opererat in konstgjorda luftstrupar på flera patienter har inte gjort sig skyldig till forskningsfusk. Det meddelar KI:s rektor.

Forskaren och kirurgen Paolo Macchiarini på Karolinska Instituet, KI, frias från anklagelserna om forskningsfusk. Det beslutade KI:s rektor Anders Hamsten i dag fredag.

-Vi har konstaterat att vissa brister föreligger, men att de inte är att betrakta som forskningsfusk, säger han i pressmeddelandet från KI.

Paolo Macchiarini genomförde under åren 2011 till 2013 fem operationer där svårt sjuka personer fick en ny luftstrupe, belagd med stamceller från deras egna kroppar. Tre av operationerna utfördes i Sverige.

Efter att två av patienterna avlidit och en tredje har fått intensivvård i mer än två år efter operationen polisanmälde Läkemedelsverket och Inspektionen för vård och omsorg.

Att Paolo Macchiarini nu frias från anklagelserna om forskningsfusk betyder inte att affären är avslutat. KI vill inte kommentera den pågående polisutredningen.

Den omfattande utredning om fusk som gjorts inom KI har bland annat visat att samarbetet behöver förbättras mellan Karolinska Insitutet och Karolinska Sjukhuset. Enligt KI:s rektor ska man nu ta bland annat ta fram "bättre rutiner, regelverk och stödstrukturer för kliniska prövningar och behandlingsforskning."

Under hösten 2015 och våren 2016 har nya uppgifter om misstänkta oegentligheter när det gäller Paolo Macchiarinis forskning och utfallet av operationerna kommit fram, se länk.

Marie Alpman

Mer om: Macchiarini KI

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer