Keplers mystiska stjärnfynd

2015-11-02 05:00  

Bland 150 000 främmande solar har Kepler-teleskopet hittat en som inte liknar någon annan. Astronomerna försöker nu förklara varför den mogna KIC 8462852 beter sig som en nykläckt stjärna.

I konstellationen Svanen ligger KIC 8462852, 1 480 ljusår från jorden. Stjärnan är en av 150 000 som undersökts av Kepler-teleskopet sedan det sändes upp 2009 med ett enda uppdrag: att hitta planeter i andra solsystem.

Kepler mäter hur mycket en stjärna förmörkas när en planet passerar framför den. Hur den ljusprofilen ser ut kan berätta mycket om planeternas egenskaper.

Redan 2011 upptäckte man något underligt med KIC 8462852. Amatörastronomer i frivilligprojektet "Planet Hunters" hjälper till att hitta planeter i datamängden Kepler samlat in.

KIC 8462852 har ett bisarrt ljusmönster. Stjärnans ljusstyrka sjunker kraftigt i oregelbundna intervaller: 15 procent efter 800 dagar och hela 22 procent efter 1 500 dagar. Inte ens en planet i jupiterklass skulle förmörka stjärnan mer än en procent. Dessutom återkommer mindre variationer som inträffar var tjugonde dag i några veckor för att sedan försvinna under längre perioder.

Astronomen Tabetha Boyajian vid Yale University har nu publicerat en artikel i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society där hon går genom olika teorier om vad som händer kring den udda stjärnan. Ljusmönstret hade kunnat orsakas av ett band av material som kretsar nära stjärnan, precis som när en ung stjärna börjar bilda planeter ur en roterande skiva av damm. Men KIC 8462852 är inte ung och borde ha slukat upp materia av den här typen för länge sedan. En annan hypotes som förkastats är kollisioner i ett asteroidbälte.

Ett möjligt scenario står kvar. Om en annan stjärna passerat nära KIC 8462852 kan den ha ryckt loss solsystemets kometer och fått dem att flytta sig in närmare stjärnan. Men de borde då ha svalts upp eller slungats iväg mycket snabbt. Att Kepler råkat observera stjärnan just i den korta perioden när kometmassan kretsar nära stjärnan skulle vara en enorm kosmisk slump.

En annan teori kommer från astronomen Jason Wright vid SETI-projektet som letar spår efter utomjordiskt liv, bland annat genom att lyssna efter radiosignaler.

- Rymdvarelser ska alltid vara den sista hypotesen man testar, men det här ser ut som något en utomjordisk civilisation skulle kunna bygga, sade han till New Scientist.

Ljusmönstret från KIC 8462852 skulle i så fall kunna skapas av anläggningar som stora solfångare eller rymdstationer.

Hur osannolik den än är ska även den hypotesen testas. Tabetha Boyajian och Jason Wright försöker nu få tid på stora radioteleskop för att se om det kommer några intelligenta signaler från den mystiska stjärnan. Lyssnandet börjar redan i januari.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Niklas Dahlin

Mer om: Kepler Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer