Kärnkraftsjätte kapitulerar för skiffergasen

2013-07-31 08:50 Jonas Melzer  

Världens största kärnkraftsproducent kapitulerar för skiffergasen. Det är omöjligt att konkurrera med ”revolutionen”, säger energijättens vd.

Den franska kärnkraftsproducenten EDF har meddelat att bolaget ska lämna USA-marknaden. Detta till följd av den ”revolution” som pågår i USA med skiftet till skiffergas. Det uppger Henri Proglio,EDF:s koncernchef, för Financial Times.

EDF, vars majoritetsägare är franska staten, lämnar därmed projektet kallat CENG, ett samarbete med energibolaget Exelon som driver fem kärnkraftverk i USA.

EDF driver 58 kärnkraftverk i Frankrike och har tidigare meddelat att fyra nya verk ska inrättas i USA. Men enligt koncernens vd så har ”en sann revolution” slagit till i USA som ”fullständigt förändrat marknaden för elektricitet till följd av gasens intåg”

I stället ska EDF:s verksamhet i USA fokusera på förnybar energi.

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS