Kända och okända tävlar <br></br>om årets miljöinnovation

2008-03-07 13:14  
Foto: Colurbox

Fjorton delvis kända, delvis okända miljöföretag har gått till final i tävlingen Miljöinnovation 2008. Här samsas den miljövänliga skidvallaren med ett nytt sätt att sota massabrukens sodapannor och diodbeslysta växthus.

Tävlingen arrangeras av Region Halland och finalen går av stapeln i Stadsbiblioteket i Halmstad den 2-3 april.

Övriga arrangörer är Sveriges miljöteknikråd Swentec, Energimyndigheten, Nutek och Vinnova. Dessutom är ytterligare tio innovationsstödjade företag med som partners.

Den förra finalen vanns av Lundaforskaren Jing Liu och Kristofer Cook på företaget Bioprocess Control i Lund med metoden ”Biogas Optimizer” som ökar produktiviten i biogasfabriker.

Andrapriset gick till Magnus Wessén och Haiping Cao för deras unika metod att gjuta med halvstelnad metall. Företaget heter Rheometal och finns i Jönköping.

Ovallat glider bäst
Av årets fjorton finalister är åtminstone tre välkända för Ny Tekniks läsare.

Kuzmin-sickeln är en slags skidhyvel som ger bättre glid på skidor med plastbelag än kemiska glidvallor som kan vara hälsofarliga. Leonid Kuzmin, elitåkare och forskare vid Mittuniversitet i Östersund, har ruskat om skidvärlden med sin uppfinning.

Heliospectra Smart Light System i Borås är ett energieffektivt system med lysdioder för växthus där det råder brist på solljus.

Rerail i Luleå är en ny teknik för att belägga slitytan på järnvägsräls med ett varmvalsat, härdbart borstål, dubbelt så hårt som vanligt stålräls och med en fem gånger så hög slagtålighet.

Läs här om samtliga finalister i Miljöinnovation 2008.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer