Kanada stoppar influensavaccinet

2009-11-25 11:01  

Läkemedelsbolaget Glaxo Smith Kline vaccin mot svininfluensa i Kanada gav fem gånger fler allergiska reaktioner än väntat. Nu uppmanar bolaget läkare i landet att inte använda den senaste leveransen.

Vaccinet som nu tillfälligt stoppas i Kanada heter Arepanrix och tillverkas i Quebec i Kanada.

Enligt Peter Stjärnkvist, apotekare på Läkemedelsverket i Uppsala, innehåller det kanadensiska vaccinet samma ingredienser som Pandemrix - det vaccin som ges mot svininfluensa i Sverige.

-Men den tillverkningsats som nu verkar ge problem i Kanada finns inte i Sverige, poängterar han.

Han säger också att även om vaccinen innehållsmässigt är identiska så kan det finnas tekniska skillnader i tillverkningen.

En av 20 000 personer som fått den senaste leveransen av vaccinet Arepanrix i Kanada har fått allvarliga biverkningar som exempelvis andningssvårigheter, förhöjd hjärtrytm och hudutslag, rapporterar BBC.

I genomsnitt räknar bolaget bara att en av 100 000 personer kan drabbas av liknande besvär.

Enligt Jonas Vikman, informationschef på Glaxo Smith Kline i Sverige, tros de allvarliga reaktionerna vara kopplade till den senaste tillverkningssatsen, som består av 172 000 vaccindoser.

-Det är en liten sats och hela satsen är inte distribuerad. Men exakt vad problemen kommer sig av vet vi inte, detta utreds just nu av Glaxo Smith Kline tillsammans med läkemedelsmyndigheterna i Kanada, säger han.

Glaxo Smith Kline uppmanar nu hälsovårdsmyndigheterna i Kanada att inte använda tillverkningssatsen.

-Vi har inte återkallat vaccinet och läkemedelsmyndigheterna har inte stoppat det. Men vi uppmanar läkarna att inte använda vaccinet tillfälligt till dess att utredningen är klar, säger Jonas Vikman.

Enligt läkaren Gunilla Sjölin-Forsberg, ansvarig för biverkningsrapporteringen på Läkemedelsverket, har även Pandemrix gett fler allergiska biverkningar än väntat i Sverige.

-Vi har ju sett att allergiföreteelserna ligger något högre än väntat sedan vi började att rapportera kring vaccinet, säger hon.

Japanska myndigheter, som har beställt 37 miljoner doser vaccin från Glaxo Smith Kline, skickar nu ett hälsovårdsteam till Kanada för att följa utredningen där.

-Jag förväntar mig att vi kommer att få all information kring biverkningarna i Kanada via det europeiska läkemedelsverket, säger Peter Stjärnkvist.

Vad kan gå fel i tillverkningsprocessen?

-Mycket kan gå fel men har man god styrning och säkerhetskontroller ska inget gå fel, säger han.

Vaccinet består av två komponenter som ska blandas innan det ska ges, ett antigen och en adjuvant. Kan något gå fel när dessa ska blandas?

-Nej, det bör det inte bli. Det är enkla rutiner som vårdpersonalen har att följa, säger Peter Stjärnkvist.

Varje tillverkningssats, batch, kontrolleras inte bara av företaget utan också av en ansvarig myndighet innan de släpps fria på marknaden.

De leveranser som kommer till Sverige har hittills kontrollerats av läkemedelsmyndigheterna i Storbritannien, Tyskland och Frankrike, enligt Jonas Vikman.

Den leverans bestående av 658 000 doser Pandemrix som varit försenad och skulle anlänt till Sverige i början av veckan väntas nu anlända i slutet av veckan, uppger han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer