Populärteknik

Kameran som ryms i ett kreditkort

Upplösningen i fotografierna som tagits med den supertunna kameran är maximalt 512 x 512 bildpunkter. Foto: Rice University
Upplösningen i fotografierna som tagits med den supertunna kameran är maximalt 512 x 512 bildpunkter. Foto: Rice University

En kamera som funkar utan lins kan göras millimetertunn.

Publicerad

Forskare vid Rice University i USA har återanvänt en flera tusen år gammal uppfinning för att konstruera en supertunn kamera. Uppfinningen det handlar om är Camera obsura där en ljustät låda med ett litet hål i väggen fungerar som ett objektiv.

I den nya kameran som döpts till Flat Cam är det lilla hålet ersatt av ett galler med små hål i olika storlek som monteras framför en bildsensor som då registrerar ljuset från motivet utan att någon lins behöver användas. För att skapa en bild av sensorns signaler används sedan en algoritm som körs i en dator. Liksom i en mycket större plenoptisk kamera (light field camera) kan bilderna skärpedjup varieras efter fotograferingen, skriver universitetet.

I den millimetertunna prototyp som nu byggts är största bildstorlek 512 x 512 bildpunkter som tar några sekunder att processa i datorn. Men forskarna är säkra på att kunna öka bildupplösningen med en förbättrad tillverkningsmetod och förfinade algoritmer.

Det tunna formatet gör att kameran exempelvis kan integreras i ett vanligt kreditkort. Andra användningsområden är medicinska och industriella tillämpningar och priset beräknas kunna bli så lågt att engångskameror med den nya tekniken är fullt tänkbara.