Jobba nära fast på distans

2015-11-13 12:31  

AUTOMATIONSNÄSTET. Med hjälp av ny teknik kan man se vad som händer inne i styrsystemet, bakom skydds­plåtar eller på andra sidan jordklotet. Augmented reality – eller förstärkt verklighet – har nått industrin.

Experterna i Automationsnästet ger oss sin bild av vad augmented reality är, vilka möjligheter det erbjuder och hur man kan använda tekniken i sitt företag för att uppnå effektivare produktion och bättre lönsamhet.

De svarande är:

  • Johan Castevall, vd på XM Reality.
  • Anders Aabakken, teknikchef globalt, ABB Facts.
  • Johan Stahre, professor och chef för avdelningen Produktionssystem på Chalmers.

 

1. Vad menar man med augmented reality och kan det kopplas till automation?

Johan Castevall: Augmented reality innebär att en verklig bild förstärks med digital information. En person på hemmaplan kan guida personer var som helst i världen att lösa tekniska problem utan att ­behöva resa dit. Genom en mobil enhet ser guiden allt vad som sker i realtid och kan prata med personen på plats och även peka, gestikulera, visa verktyg och ritningar. Supporten blir lika effektiv som om guiden stod bredvid.

Anders Aabakken: För oss som ett anläggningsbolag som ­använder avancerade styrsystem på anläggningar runtom i hela världen kan man se augmented reality som ett sätt att bättre koppla samman ett tekniskt huvudkontor med den faktiska verksamheten ute på våra anläggningar. Vi ser det i dag primärt som ett effektivt sätt att låta våra experter interagera med våra anläggningar på ett fysiskt sätt utan att fysiskt vara närvarande.

Johan Stahre: Tänk dig en sen kväll på en skogsväg: strålkastarna lyser upp ett barn med reflexväst och olyckan kan lätt undvikas. Augmented reality är just så, tekniken förstärker något som är viktigt i en komplex bild eller miljö. Avancerad automation är inte alltid så tillgänglig, men med augmented reality kan man lyfta fram och visa operatören vad som händer, även om det döljs av skyddsplåtar eller sker inne i styrsystem. ­Tekniken gör det även möjligt att blanda digitala bilder med verkligheten.

 

2. Vilken inverkan har augmented reality på företagets produktion och konkurrens­kraft?

Johan Castevall: Kostnadsbesparingen är omedelbar, ­sam­tidigt som det öppnar för nya affärs­möjligheter. Teknologin utökas hela tiden med nya möjligheter och augmented reality hjälper således företagen att inte bara spara kostnader utan bidrar även till att hitta en potentiell intäktskälla. Serviceverksamheten hos dagens industriföretag och maskinleverantörer blir allt viktigare och det råder stort intresse för denna typ av lösning både hos svenska och interna­tionella kunder.

Anders Aabakken: Att man kan få bättre utväxling på företagens expertkompetens genom att augmented reality kan underlätta för företagen att använda experter utan att de fysiskt måste förflytta sig. Detta sparar overhead-tid för nyckelpersoner eller det kan vara så att experterna inte har nödvändig säkerhets- eller annan utbildning för att vara fysiskt närvarande. Och det gör det möjligt för flera anställda att, på ett kostnadseffektivt sätt, se våra produktionsprocesser och vad som faktiskt händer.

Johan Stahre: Augmented reality kan förstärka konkurrenskraften hos företagets experter. Det kan vara systemutvecklare, operatörer eller underhållstekniker som jobbar med utformning och drift av avancerad produktion. När rätt information lyfts fram automatiskt blir jobbet enklare. Ökad automationsnivå för beslutsfattandet minimerar tiden för att leta i pappersmanualer eller checklistor. Beslutsstödet presenteras på ett enkelt sätt. Sen kan människan göra det hon är bäst på, problemlösning.

 

3. Vilka råd kan du ge till företag som vill börja jobba med augmented reality?

Johan Castevall: Ta del av information om ny teknik via seminarier, sociala medier eller webben. Kontakta leverantörer som arbetar med ny teknik och bjud in dem till möten för att förstå vilka olika tekniker som passar just er.

Anders Aabakken: Det absolut viktigaste är att inse att virtual ­eller augmented reality nu är en tillgänglig teknologi för ”normala” företag – både avseende kostnad och användarvänlighet. Det är bra att tänka igenom något användningsområde innan man presenterar tekniken och låter alla få chansen att tänka hur den skulle kunna användas brett i företaget. Tekniken kan både skapa mervärde och reducera kostnader. Med teknik i framkant ger det också bieffekten att man blir lite stolt både som chef och medarbetare.

Johan Stahre: Augmented reality är ett nytt sätt att presentera information i sitt rätta sammanhang. Men företaget måste vara noga med att välja ut och förpacka informationen. Hur ser målgruppen ut, hur ska informationen utnyttjas och vilken ­kunskapsnivå har användarna? Vilka informationskanaler är lämpligast för olika informationsinnehåll? Införandet är en annan fråga och det kan vara viktigt, men inte alltid okontroversiellt, att operatörerna får tillgång till mer information än sina produktionschefer.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL