Jens Nylander vill koppla upp världens bilar

2015-05-20 05:00  
Jens Nylander grundade Automile, som har utvecklat en liten elektronikdosa som samlar in data från bilen. Foto: Jörgen Appelgren

Serieentreprenören Jens Nylander vill koppla upp världens bilar. Data samlas in med hjälp av en liten trådlös dosa i bilens diagnosuttag. I sommar kommer den för privatpersoner.

Jens Nylander är mest känd för mp3-företaget Jens of Sweden. I sitt nya företag Automile är ambitionen att bli världsledande på att koppla upp och samla data från bilar.

Uppkopplade bilar är ett hett område som många företag vill in på. Automiles lösning bygger på liten elektronikenhet med inbyggd gps som sätts i diagnosuttaget. Där samlar den in data från bilen som bensinförbrukning, varvtal och felsignaler. Samtidigt mäter den position, hastighet och accelerationer. Data sänds trådlöst till Automiles servrar via mobilnätet.

Hittills har dosan sålts till företag tillsammans med tjänster för elektroniska körjournaler, övervakning av fordonsflottan och för att planera underhåll.

I juli lanseras den med tillhörande appar även för privatpersoner.

– Vår vision är att koppla upp all världens bilar, säger Jens Nylander.

På sikt vill han att Automiles hårdvara ska sitta förmonterad i nya fordon.

– Vi ska bli bäst på att lagra och ta emot, förstå och sprida data till andra som kan ha användning för den i sina tjänster.

Jens Nylander berättar till exempel om ett projekt där data från bilarna används för att mäta vägkvalitet.

– I ett annat tittar vi på att skicka realtidsdata om vägtemperaturen till SMHI för bättre halkvarningar.

Nyligen tog Automile in 45 miljoner i nytt riskkapital från internationella investerare. Företaget finns med på årets upplaga av Ny Tekniks 33-lista.

Marie Alpman

Mer om: uppkopplad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer