Jättetält skyddar reaktorn

2011-08-23 23:00  
Så funkar det temporära skalet i Fukushima. Grafik: Jonas Askergren

Reaktor 1 i Fukushima ska täckas av ett jättelikt tält. Riskerna med att jobba på området har krävt ingenjörskonst som inspirerats av traditionella japanska hus.

<p>Den tolfte mars förstördes reaktorbyggnadens tak och väggar ned till golvet i reaktorhallen av en vätgasexplosion. Sedan dess har den varit blottad för väder och vind. Bland annat har förvaringsbassängen för uttjänt kärnbränsle stått öppen.</p> <p>Nu ska den skyddas under ett jättelikt tält, 47 gånger 42 meter och 54 meter högt. Tillräcklig för att täcka ett höghus med 12 våningar. Kostnaden beräknas till en miljard dollar.</p> <p>Det provisoriska tältet ska hindra att det regnar in i den öppna reaktorbyggnaden. Källarvåningarna håller på att tömmas på kontaminerat vatten och Tepco vill undvika att nivåerna stiger igen. Tältet ska också hindra radioaktivt damm och ånga från att komma ut i omgivningen.</p> <p>Kranar på larvfötter, bland de största i Japan med en kapacitet på 175 ton, ska lyfta tältets delar på plats. Stommen har utformats för att kräva så lite manuellt arbete som möjligt.</p> <p>Förberedelserna började i maj med att röja upp vägar och uppställningsplatser för kranarna. Den raserade byggnaden skannades in som en 3d-modell med hjälp av laser och fotografier.</p> <p>Den tionde augusti började fyra torn av stål byggas i sektioner och förenas med över 40 meter långa stålbalkar runt reaktorbyggnaden. Konstruktionen tar inspiration från traditionella japanska hus i trä. Balkarna och tornen behöver inte skruvas ihop utan vilar av sin egen tyngd på hakar och i slitsar.</p> <p>Fogarna blir flexibla, men starka, och det finns få bultar som måste dras fast på plats. Lyftkrokar och vajrar kopplas loss med fjärrstyrning.</p> <p>Själva tältet består av polyester med en beläggning som påminner om materialet i varmluftsballonger. Det sys ihop till 20 meter breda sjok som hängs upp på den färdiga ställningen. Enligt Tepco ska det hålla för de kraftigaste uppmätta vindarna på platsen och för 30 centimeter snö.</p> <p>I tältets tak placeras moduler med sensorer, kameror och ventilation. Ett system filter och fläktar ska kunna ventilera 40 000 kubikmeter luft i timmen.</p> <p>Just nu pågår tester av monteringen i hamnen Onahama, sex mil söder om Fukushimaverket. Där ska sedan delar förmonteras och fraktas på pråmar till byggplatsen.</p> <p>En av riskerna med tältet är att miljön inne i byggnaden, som redan är varm och fuktig, kan försämras eftersom vatten dunstar kontinuerligt från reaktorbassängen. En annan är att konstruktionen kommer i vägen för annat arbete på området, som redan nu är packat med fordon, kablar och rör och kontaminerat rivningsmaterial.</p> <p>Tältet ska vara klart i slutet av september. Samtidigt ritas liknande skydd även för reaktorbyggnad 2 och 3. Hur länge de ska stå kvar är oklart. Tepco är noga med att säga att det är en tillfällig lösning. </p> <p>På sikt ska en betongsarkofag, liknande den i Tjernobyl, byggas upp runt reaktorerna. Det blir ett mycket större projekt. Bland annat kommer betonginneslutningens tyngd att kräva en ny grund.</p>

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer