Jätteisbrytare till Östersjön

2012-11-28 12:12  
Rossia Foto: Rosatomflot

Medan vintern kopplar greppet över Östersjön skickar ryska Rosatomflot en av sina största isbrytare till Finska viken.

Rossija, den äldsta atomisbrytaren som fortfarande är i tjänst, kommer i slutet av januari att börja hålla farlederna öppna för fartyg på väg till och från St. Petersburg.

Det är tredje året i rad atomisbrytare har skickats från farvattnen utanför Rysslands norra kust för att hjälpa de mindre, konventionella isbrytarna i Östersjön.

Rossija sjösattes 1985 som den tredje isbrytaren i Arktikaklassen. Fartyget drivs med två kärnreaktorer. Längden är 148 meter och skrovet i fören är som tjockast 50 centimeter. Hon klarar upp till fem meter tjock is.

Oden, Sveriges största isbrytare, är liten i jämförelse. Hon är dieseldriven och endast 108 meter lång. Skrovet är som tjockast 5 centimeter, och hon klarar en istjocklek på 1,9 meter.

Ryssland planerar en ny klass atomdrivna isbrytare, LK60. De blir ersättare till Arktikaklassen, och de största som någonsin byggts, med en längd på 173 meter och modernare, mer kraftfulla reaktorer.

Niklas Dahlin

Mer om: Atomisbrytare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer