”Jag tänker i nya banor efter min praktik”

2016-01-22 09:32  
Byggingenjören Shasha Li från NCC praktiserar hos Tyréns för att lära sig mer om projektering. ”Här är jag med i tidigare skeden. Det har satt i gång tankeverksamheten.” Foto: Jörgen Appelgren

Byggnadsingenjören Shasha Li från NCC har gått motsatt väg. Hon praktiserar på konsultfirman Tyréns. Här berättar hon själv om sitt jobbyte.

”Jag är här för att få djupare förståelse för projekteringsprocessen. Jag jobbar mycket med informationshantering kring 3d-modeller som VDC-specialist på mark- och anläggningssidan.

VDC står för Virtual Design Construction och handlar mycket om att förvalta och effektivisera information i ett projekt. Byggprocessen är som ett stafettlopp, där det gäller att överföra information till nästa led.

Det finns ett glapp mellan projektering och produktion, Ympa minskar glappet. Det här är ett helt nytt sätt att samarbeta som jag aldrig har hört talas om.

Jag har jobbat på NCC sedan 2001. Man blir ganska insnöad på det man jobbar med. Här på Tyréns är jag med i tidigare skeden än jag vanligtvis jobbar i. Det har inneburit väldigt mycket nytt och satt i gång tankeverksamheten. Man tänker i nya banor, bara det är ju viktigt.

Jag har också samlat på mig en massa detaljer som jag kommer ha mycket nytta av i framtiden. Tanken är att min Ympa-period ska resultera i något slags redovisning. Ännu har jag inte haft någon aha-upplevelse. Men säcken knyts förhoppningsvis ihop på något snyggt sätt till slut.

Formen är så ny att man inte riktigt vet vad man kan förvänta sig, men jag har känt mig väldigt väl mottagen. Jag jobbar nära min mentor och min handledare, som försöker involvera mig i arbetet. De är mycket proffsiga och seriösa, så det känns jättekul. Alla som hör talas om det här blir intresserade och vill också vara med.”

Läs mer: Ingenjörerna bytte jobb med varandra

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL