”Jag svävar rakt genom väggarna”

2015-04-01 11:00  
Ny Tekniks Linda Nohrstedt har provat virtual reality-glasögon för att uppleva 3d-modellen av ett pågående bygge. Maziar Alizadeh från NCC följer flygturen på en bärbar dator. Förflyttning i modellen sker genom en knapptryckning på fjärrkontrollen samtidigt som ansiktet riktas dit man vill röra sig. Foto: Sören Håkanlind

Det är en märklig känsla att flyga runt i en 3d-modell. Ny Teknik har testat NCC:s Oculus Rift-glasögon.

Den tredimensionella modellen av SCA-huset, som byggs i Mölndal, finns i en bärbar dator. Via en sladd överförs modellen till Oculus Rift-glasögonen.

Med den rejäla masken för ögonen och en liten fjärrkontroll i handen kan jag navigera runt i modellen. När jag trycker på knappen som betyder framåt flyger jag dit jag riktar ansiktet.

Maziar Alizadeh på NCC instruerar mig att ta det lugnt och inte göra för våldsamma rörelser i modellen. Han är orolig för att jag ska bli illamående.

Jag kan sväva rakt genom väggar och möbler. Ett stort A hänger i luften bredvid mig. Bokstaven markerar namnet på ljusgården jag befinner mig i.

När jag flyger igenom en grå betongtrappa kryper jag ihop för att stålsätta mig för smällen – som naturligtvis uteblir. På toppen av trappan tittar jag ner i ljusgården och får kraftig svindel. Jag famlar med handen efter glasräcket intill mig men känner bara luft. Maziar Alizadeh och fotografen Sören Håkanlind, som kan följa min flygtur på datorskärmen, skrattar gott.

Jag testar att sväva ut på solavskärmarna för att känna hur det är att stå på dem och putsa fönstren på utsidan. Det är tio meter ner till marken, men det känns helt okej. Jag kan till och med ta en liten flygtur utanför byggnaden. Jag har vant mig. Linda Nohrstedt

 

Oculus Rift

  • Oculus Rift-glasögonen utvecklades av företaget Oculus VR för att ge datorspelare möjlighet att kliva in i spelet.
  • Enligt NCC är bolaget först i Sverige med att använda glasögonen i ett skarpt byggprojekt.
  • Hittills har NCC köpt fyra par.
  • Forskare vid Chalmers har utvecklat ett tilläggsprogram som gör att tredimensionella byggnadsmodeller kan föras över från datorprogrammet Autodesk Revit till glasögonen.
  • Ett par glasögon kostar ungefär 3 000 kronor.

Linda Nohrstedt

Mer om: Oculus Rift

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer