IPCC: Ny teknik krävs för vänt klimat

2014-11-10 06:42  

Klimatuppvärmningen går att bromsa. Men då måste ny miljöteknik utvecklas med styrmedel. Det anser FN:s klimatpanel IPCC i sin nya rapport.

Det går fortfarande att begränsa den globala uppvärmningen till två grader. Men för att göra det krävs stora omställningar och satsningar. Det meddelade IPCC under söndagen då deras syntesrapport lanserades.

Det är en rapport som bygger på över 30 000 vetenskapliga artiklar av mer än 800 forskare från hela världen.

Rapporten är ett beslutsunderlag inför de kommande klimatmötena i Lima och Paris, då världens politiska ledare ska enas om framtida utsläppsminskningar.

– Rapporten är hoppfull eftersom det slås fast att vi kan begränsa uppvärmningen till två grader, säger miljöminister Åsa Romson i samband med rapportsläppet.

Men för att uppvärmningen ska kunna bromsa vid just två grader, vilket av forskare ofta anges som gränsen för verkligt allvarliga klimatförändringar, krävs stora omställningar. Bland annat behöver de globala utsläppen av fossila bränslen minska med mellan 40 och 70 procent till år 2050.

År 2100 behöver utsläppen vara närmare noll.

För att kunna göra detta krävs stora satsningar på miljöteknik.

– Andelen fossilfria energitekniker behöver öka kraftigt till år 2050. Många länder förlitar sig också i dag på en teknikutveckling för att klara sina framtida utsläppsminskningar, säger Reino Abrahamsson, utredare på Naturvårdsverket.

Han vill dock inte utveckla vad för slags teknik det kan handla om.

– IPCC preciserar inte detta. Vad man säger är att flera tekniker har potential att minska utsläppen bortom 2020. IPCC konstaterar också att det behövs statliga styrmedel för att stödja teknikutvecklingen, och att olika tekniker måste testas mot varandra.Följ Ny Teknik på Facebook!

Det här är IPCC

  • En mellanstatlig organisation som etablerades 1988 av FN.
  • Ska förse världen med ett vetenskapligt perspektiv över det rådande kunskapsläget vad gäller klimatförändringen.
  • Rapporten som under söndagen lades fram i Köpenhamn är IPCC:s femte sedan starten. Den bygger på tre delrapporter som presenterats det senaste året.
  • Rapporten bygger på fler än 30 000 vetenskapliga artiklar, Mer än 800 forskare från olika vetenskapliga fält har arbetat med rapporterna.
  • Är ett beslutsunderlag för världens politiska ledare när de träffas i Lima i december och i Paris 2015. Där ska de fatta beslut om kommande utsläppsminskningar.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer