Inspirerar till jämställdhet

2016-02-02 15:00  

Ny Tekniks nya blogg GET, Gender Equality in Tech, lyfter fram praktiska verktyg som företag kan använda för att bli mer jämställda.

– It-branschen växer jättefort just nu och har stora problem att rekrytera rätt personer. Då kan man inte ignorera halva befolkningen. Jämställdhetsarbetet blir jätteviktigt för att det ska gå bra för företagen, säger Alice Marshall, jämställdhets- och mångfaldsexpert i egna företaget Equality Inc.

Bloggen på nyteknik.se gör hon tillsammans med Serge Lachapelle, platschef på Googles Stockholmskontor. Bloggen är ett samarbete mellan Google och Ny Teknik med målet att både driva opinion inom branschen och ge företag konkreta verktyg att arbeta med.

– Det största hindret i dag är människor som säger att de arbetar med jämställdhet, men som inte gör något praktiskt arbete. Vi vill visa hur man kan göra för att faktiskt ta det språnget, säger Alice Marshall.

De första inläggen har handlat om svenska jämställdhetsmästare inom it-branschen. Det är en lista som började med tio exempel men som snabbt växte. Nu listar bloggen sammanlagt trettio initiativ, mentorsprogram, drivande personer, konferenser och andra projekt. Det är allt från program som stödjer högstadietjejer som är nyfikna på teknik till nätverk för kvinnor som redan arbetar inom it.

– Tipsen strömmade in efter det första inlägget, det var roligt att vi fick så mycket respons. Den här listan betyder också att kvinnor som arbetar inom teknikområdet kan hitta nätverk och inte själva behöver uppfinna hjulet genom att starta nya program, säger Alice Marshall.

Ett inlägg varje torsdag kommer att publiceras på bloggen och nästa ska handla om hur man som ledare kan arbeta med jämställdhet. Alice Marshall hoppas att de som läser bloggen ska höra av sig med vilka svårigheter de har i sitt jämställdhetsarbete och de funderingarna vill hon möta med konkreta tips.

– Det vi vill lyfta fram är att man inte behöver vara rädd för att ta tag i den här frågan, säger hon.

Ett samarbete mellan Ny Teknik och Google

Bloggen Gender Equality in Tech är ett samarbete mellan Ny Teknik och Google, och skrivs av Alice Marshall tillsammans med Serge Lachapelle.

Tanken är att skapa en plattform för diskussion kring jämställdhet inom teknikbranschen.

De skriver på engelska och bloggen översätts också till svenska för att kunna nå så många läsare som möjligt.

Ett nytt inlägg publiceras varje torsdag och planen är att bloggen ska skrivas under minst tre månader. #GETblog

Torill Kornfeldt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer