Innovation

Ingenjörer spår mer FoU-arbete

Inom skogsindustrin bedriver 89 procent ett eget forsknings- och utvecklingsarbete, enligt rapporten. Av teknikföretagen 86 procent. Bild från Mörrums bruk. Foto: Lina Alriksson
Inom skogsindustrin bedriver 89 procent ett eget forsknings- och utvecklingsarbete, enligt rapporten. Av teknikföretagen 86 procent. Bild från Mörrums bruk. Foto: Lina Alriksson

Svenska företag kommer att satsa mer på forskning och utveckling inom den närmaste framtiden – det tror ingenjörerna på vart tredje industri- och tjänsteföretag.

Publicerad

Av ingenjörer på svenska industriföretag är det var tredje som bedömer att företagen det närmast året kommer att anställa fler som ska arbeta mer forskning och utveckling, FoU.

På tjänsteföretag inom till exempel it, kommunala energibolag och design tror 30 procent att det blir fler anställningar inom FoU.

Uppgifterna finns i en ny innovations- och konjunkturrapport från Sveriges Ingenjörer. Resultatet bygger på svar från förtroendevalda ingenjörer på svenska företag. Rapporten ges ut två gånger per år, och den här optimistiska synen på FoU-arbetet är något nytt.

– Bara sedan senaste rapporten är det mer än dubbelt så många små företag med mellan 10 och 49 anställda, som vill anställa fler inom FoU, säger Staffan Bjurulf, näringslivsexpert på Sveriges Ingenjörer.

Läs mer:

Rapporten visar också att de svenska industriföretagen är mycket bättre på att bedriva egen forskning och utveckling än vad tjänsteföretagen är. Genomsnittet hos företagen inom industrin ligger på 83 procent. För tjänsteföretagen ligger nivån i snitt på 49 procent.

– Det här borde vara en väckarklocka för tjänsteföretagen att skillnaden mot industrin är så stor. Industrin förbereder sig för framtiden, medan tjänsteföretag inte har så mycket egen utveckling, säger Staffan Bjurulf.

När det gäller att skydda sin utveckling är det ännu större skillnad mellan industri och tjänsteföretag. Det kan handla om patent, varumärkesskydd eller olika slags licenser.

Läs mer:

Drygt hälften av representanterna från industriföretag anser att det finns ett strukturerat arbete för att skydda sin egen forskning, med målet att öka produktiviteten. Hos tjänsteföretagen är det endast var fjärde som har svarat det.

– Det är oroväckande. FoU syftar till att förbättra produkter och processer och öka produktiviteten i sitt företag. Då måste man också se till att ha olika immaterialrättsliga skydd, som gör att företagen kan tjäna pengar på sin utveckling. Det är de värden man är unik på som kan ta extra betalt för, säger Staffan Bjurulf.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Innovations- och konjunkturrapport

Rapporten bygger på svar från förtroendevalda ingenjörer på svenska företag inom industri- och tjänstesektorn. enkäten gick till 675 ingenjörer på lika många företag. Av dem är det 57 procent som har svarat.

Bakom rapporten står Sveriges Ingenjörer. Den presenterades den 4:e oktober.

Hela rapporten går att läsa här.