Ingen VW-dipp trots avgasbluffen

2015-10-16 07:26  
Dieselmotorn i skottgluggen just nu har den interna beteckningen EA 189 CR. Foto: VW

Någon försäljningsdipp för Volkswagen i Europa går ännu inte att avläsa när branschorganet Acea nu redovisar statistiken för nybilsförsäljningen för september.

Någon försäljningsdipp för Volkswagen i Europa går ännu inte att avläsa när branschorganet Acea nu redovisar statistiken för nybilsförsäljningen för september.

Den tyska numera skandalomsusade bilfabrikanten ökade tvärtom sin försäljning i EU- och Efta-länderna med 6,5 procent jämfört med samma månad i fjol. Å andra sidan briserade inte bomben i USA med avgasbluffen förrän då två tredjedelar av månaden hade gått.

Även som helhet i de aktuella länderna fortsätter siffrorna att visa på plus och när september var till ända var det den 25:e månaden i rad med en nybilsförsäljning som ökar. I september var det 9,8 procent upp och även om man ser till årets nio första månader så var det en ökning, 8,8 procent.

Under den perioden passerades för övrigt 10-miljonersgränsen vad gäller sålda fordon i EU- och Efta-länderna, eller för att vara exakt 10 776 666 bilar jämfört med 9 905 865 bilar under januari-september i fjol.

Emellertid, skriver Acea i en kommentar, är det långt från siffrorna som uppmättes före den ekonomiska nedgången. 2007 såldes således nästan tolv miljoner bilar.

Volvo Cars fortsätter liksom de flesta märkena surfa fint på nyförsäljningsvågen och ökade med 5,8 procent i september jämfört med samma månad i fjol och med 8,2 procent under de nio första månaderna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt