”Industrin börjar förstå 3d”

2014-11-19 10:22  

Företagen har börjat förstå fördelarna med 3d-skrivare och undersöker vilka produkter som passar för produktion. Det säger Guy Menchik, innovationschef på Stratasys, världens största tillverkare av 3d-skrivare.

Ett par sportiga solglasögon, en färgglad cykelhjälm, en sko. Det ser ut som prylar i en affär, men skenet bedrar. Det är prototyper, utskrivna i en av de senaste 3d-skrivarna från Stratasys.

– Vi är ensamma om att klara av flera material och många färger i en enda utskrift. Dessutom med så fina ytstrukturer och små detaljer, säger Guy Menchik, och visar några av de utskrivna objekt som ligger framför honom på bordet.

I snart 20 år har han jobbat med utveckling av 3d-skrivare hos det israeliska företaget Objet. Numera är företaget störst i världen efter att ha gått ihop med amerikanska Stratasys för två år sedan.

Med bas i Israel basar Guy Menchik över innovationsverksamheten. Vägg i vägg med hans kontor ligger labbet. Där inne utvecklas i största hemlighet nya material, processer och helt nya skrivare. Ibland betyder det att göra saker billigare

– För en av våra skrivare har vi kunnat kapa kostnaderna till hälften med bibehållen prestanda, säger Guy Menchik.

Trots att priset för både material och skrivare fortfarande är högt växer marknaden snabbt. I år tror analysföretaget Gartner att det kommer att säljas 110 000 3d-skrivare i världen. Nästa år blir det dubbelt så många och om fyra år säljs det enligt Gartner drygt två miljoner.

Stratasys har en marknadsandel på 55 procent för de dyrare proffsskrivarna. Efter köpet av amerikanska Makerbot förra året har man även en tredjedel av marknaden för billigare skrivbordsskrivare.

Ute hos företagen används 3d-skrivare fortfarande mest för prototyper, men Guy Menchik ser en tydlig trend mot produktion.

– Företagen börjar förstå för­delarna och undersöker var 3d-tekniken passar in vid tillverkningen av deras produkter.

Även om en detalj blir tre gånger dyrare att tillverka i en 3d-skrivare, så kan det ändå löna sig över produktens livscykel. Ett bra exempel är flygplansdelar som kan utformas på nya sätt så att de spar vikt och därmed bränsle.

En annan tydlig trend är att 3d-skrivare används i produktionen för att tillverka skräddarsydda hållare och fixturer. En av pionjärerna är skotillverkaren Nike.

– De har hundratals modeller och sparar både tid och pengar med 3d.

Programvarorna blir också allt viktigare. Tidigare i höst köpte Stratasys det estniska företaget Grabcad, ett slags socialt nätverk för ingenjörer. Med hjälp av Grab­cads programvara är det enkelt för konstruktörer att samarbeta i olika projekt.

Trots att de sitter i olika länder kan de ringa in detaljer, skriva kommentarer och göra ändringar i en och samma cad-modell.

– Från att ha varit ett rent hårdvaruföretag går vi mot ett brett ekosystem för att skapa, konstruera, skanna, ladda ner och skriva ut, säger Guy Menchik.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Grundat av 3d-pionjärer

  • Stratasys grundades 1989 i USA av Scott och Lisa Crump. De uppfann metoden att skriva ut objekt i 3d genom att smälta en plasttråd genom ett munstycke. Tekniken kallas FDM (fused deposition modeling).
  • I april 2012 gick Stratasys samman med isrealiska Objet som utvecklat en egen teknik där ett flytande plastmaterial skrivs ut som i en bläckstråleskrivare. Efter varje lager härdas plasten med hjälp av uv-ljus. Tekniken klarar upp till tre olika material i en och samma utskrift.
  • Stratasys är börs­noterat på amerikanska Nasdaq och har huvudkontor både i Israel och i USA. Antalet anställda är cirka 3 000 varav drygt 500 jobbar med forskning och utveckling.
  • Andra kvartalet i år var omsättningen motsvarande 1,2 miljarder kronor, vilket var 35 procent mer än motsvarande period 2013.

Israel känt för innovation

  • Stratasys är ett av tusentals innovativa företag i Israel. Inget annat land utanför Nordamerika och Kina har så många företag på den amerikanska teknikbörsen Nasdaq. Israel kallas också ”start-upnation” efter titeln på en bok som förklarar fenomenet.
  • Ny Teknik har besökt Israel för att förklara landets framgångar. Mer om detta finns att läsa i Ny Teknik 2014:45 och via länkarna du hittar i högerspalten till denna artikel.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer