Hyllade hälsoappen coachar med kärlek

2016-01-19 05:00  

Den uppmärksammade hälsoappen Lark lär känna dig bättre än din egen läkare. Digital Teknik har träffat grundaren Julia Hu som berättar om den avancerade tekniken bakom.

Med hjälp av artificiell intelligens, ai, vill Lark coacha människor till en sundare livsstil.

– Vi såg att kärlek, empati och känslan av närhet var viktigt i skapandet av ai. Vi förde samman några av världens främsta tänkare inom positiv psykologi, kognitiv beteendeterapi och medkänsla och byggde in en känsla av mänsklighet i ai-chatten, säger Julia Hu, grundaren till Lark.

Som barn brukade Julia Hu vakna upp på nätterna med kraftiga magsmärtor. Smärtorna kom och gick med några veckors mellanrum, men trots upprepade undersökningar förblev den kroniska sjukdomen odiagnosticerad i 20 år.

Så småningom genomgick hon en operation. Enligt henne själv var det emellertid till 90 procent livsstilsförändringar som låg bakom att hennes symptom förbättrades.

– Det var inte någon tjusig läkare eller specialist som hjälpte mig, utan min vanliga barnläkare. Han var med mig alla steg på vägen. Han lärde mig att hantera min sjukdom, talade om för mig vad jag skulle äta, hur jag skulle stressa mindre och träna regelbundet, säger Julia Hu, som har studerat företagande och design på Stanford.

När hon såg sig omkring insåg Julia Hu att hon inte var ensam om sina problem.

Sju av tio amerikaner dog förra året till följd av kroniska sjukdomar, som tillsammans står för över 80 procent av USA:s sjukvårdskostnader.

Det var mot den bakgrunden Julia Hu, tillsammans med barndomsvännen Jeff Zira, startade Lark för fem år sedan. Appen, som är gratis att ladda ned, kan enklast beskrivas som en personlig vikt- och hälsocoach.

Eller som Julia Hu uttrycker det:

– Jag ville stoppa ett personligt hälsoteam i varje persons ficka så att det alltid finns någon där som kan prata med dig.

Genom att samla in mobildata och chatta med användaren om sådant som kost, sömn och aktivitet kommer Lark med råd om hur användaren kan förändra sin livsstil.

Om en användare exempelvis beklagar sig över att det blev lite för mycket efterrätt en kväll kan Lark svara:

“Var inte så hård mot dig själv, alla föds med ett sötsug. Pröva färre tuggor nästa gång.”

Julia Hu tror att vi kommer få se allt fler coachbaserade tjänster de kommande åren. Redan nu finns appar som vill hjälpa människor med alltifrån ångestproblematik till diabetes.

– Jag tror att det kommer leda till nästa generations hälsovård.

De här texterna har också publicerats i vårt nyhetsbrev Digital Teknik. Vill du läsa mer om digitaliseringen i samhället bör du skaffa dig en prenumeration. Hitta ett erbjudande på digital-teknik.se.

Lark – en av de mest innovativa apparna

Lark är en coachbaserad tjänst som använder sig av artificiell intelligens och beteendepsykologi för att hjälpa användare att gå ner i vikt och hitta en balanserad livsstil.

Appen finns för Iphone, Android och Apple Watch och är förinstallerat på nyare Samsungmobiler.

Företaget bakom appen, Lark Technologies, grundades 2010 av Julia Hu och Jeff Zira och har huvudkontoret i Mountain View, Kalifornien.

Vd Julia Hu har bland annat rankats som ”Top 10 Women in Tech” av Forbes Magazine.

Nättidningen Business Insider utsåg nyligen Lark till en av de tio mest innovativa apparna just nu tillsammans med företag som Snapchat och Uber.

Mikaela Åkerman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer