Huawei i täten men nya utmaningar väntar

2015-11-06 05:00  

Ericssonkonkurrenten Huawei har blivit störst i världen på mobila system och trea på mobiltelefoner. Nu väntar helt nya utmaningar. Att effektivisera FoU, ta fram bästa 5g-nätet och lyckas på USA-marknaden.

De gigantiska glasfasaderna glänser. Framför entrén ligger en stilren damm och på parkeringsplatsen intill finns flera BMW, några Audi A8 och en Mercedes.

Här signaleras modernitet och välstånd. Väl innanför glasdörrarna finns säkerhetskontroller och en speciell ”Guest elevator”.

Det här är Huaweis FoU-anläggning i utkanten av 24-miljonersstaden Shanghai.

Byggnaden är enorm. I en enda huskropp på 270 000 kvadratmeter jobbar 10 000 av Huaweis forskare och utvecklingsingenjörer. Det är fler än Ericsson har i hela Sverige.

Här utvecklas basstationer för 3g-, 4g och 5g-näten, samt de mest avancerade mobiltelefonerna som den senaste modellen Mate S.

Huawei grundades 1987. Nu jobbar mer än 75 000 med forskning och utveckling. Det är ungefär tre gånger fler än Ericsson.

I år passerade Huawei för första gången Ericsson som etta på marknaden för mobila system. Större som telekombolag har Huawei varit sedan 2013, tack vare en bredare produktportfölj.

Läs mer:

Läs mer: Huawei: ”Bilbranschen blir först med 5g”

Huawei slår inte längre ur underläge. Häromveckan kallade Nokiachefen sitt bolag för ”västvärldens Huawei”, och syftade då på egenskaper som snabbfotad, teknikledande och kundfokuserad, samt med både mobila och fasta nätlösningar.

Företaget satsar numera stort även på fasta nät, företagslösningar och mobiltelefoner. Den globala expansionen fortsätter också. Men fokus är inte längre att ta marknadsandelar, utan ”att höja kundupplevelsen”.

Ny Teknik har besökt Shenzhen, Donguan och Shanghai i Kina för att bättre förstå i vilken riktning bolaget är på väg.

Slutsatsen är att flera tuffa utmaningar väntar:

Att effektivisera sin FoU

Huaweis grundare Ren Zhengfei är övertygad om att innovation är helt avgörande för framgång. I boken ”The Huawei story” berättas om när han besökte Bell Labs i USA, och imponerades av alla Nobelpristagare och patent. ”Min känsla för Bell Labs är starkare än kärlek”, konstaterade han efteråt.

Därför har Huawei satsat minst 10 procent av inkomsterna på FoU varje år och förra året lämnade bolaget in flest internationella patentansökningar av alla i hela världen.

Men utfallet vad gäller tekniska genombrott har inte varit lika imponerande. I stort sett alla nödvändiga patent i telekombranschen tillhör fortfarande västerländska bolag. Huawei betalar över 200 miljoner dollar om året för patenträttigheter till företag som Ericsson, Nokia och Qualcomm.

I boken beskrivs Ren Zhengfeis frustration över ineffektiviteten. När en FoU-chef rapporterar om sin enhets bedrifter uppmanar Ren Zhengfei honom att ”Kom igen och skryt när vi inte längre behöver betala 200 miljoner dollar om året i patentlicenser”.

Läs mer:

Läs mer: Zlatan hjälper Huawei sälja telefoner

Att lyckas med 5g-satsningen

Huawei har skaffat sig en stark position på marknaden för 4g-nät. Nästa utmaning är att lyckas med den avsevärt mer avancerade lösningen för 5g, den femte generations mobilnät.

Alex Wang, som Ny Teknik träffar på huvudkontoret i Shenzhen, är ansvarig för vision och strategi för Huaweis mobilsystem. Han räknar med att de första kommersiella 5g-näten måste vara klara 2020. Den svåraste utmaningen, menar Alex Wang, är att förstå kraven från nya typer av kunder.

– För det kommer i allt högre grad handla om uppkoppling av ”saker” och inte bara om människor. Så vi måste lära oss mer om kraven från andra än våra vanliga mobiloperatörskunder, säger han och exemplifierar med bilindustrin som Huawei räknar med blir första bransch som drar nytta av 5g.

– Vår 5g-forskning i München samarbetar med flera biltillverkare, bland annat Audi.

Få fler att säga ”Varför inte?”

För att lyckas ta fram helt nya produkter behöver Huawei fler ingenjörer som vågar ställa frågan ”Varför gör vi inte såhär?”.

Problemet är inte specifikt för Huawei, utan gäller många kinesiska företag. Andrew Ng, FoU-chef på Baidu, Kinas motsvarighet till Google, konstaterade nyligen att först när lärarna i Kina börjar lära eleverna att ifrågasätta och ställa frågan ”Varför inte?” lär det dyka upp någon ny Elon Musk eller Steve Jobs i Kina.

Komma in på USA-marknaden

Huawei har knappt fått in en fot i USA. Amerikanska politiker är oroliga för att bolagets telekomutrustning kan användas av den kinesiska underrättelsetjänsten för spioneri. Därav Huaweis stora satsning på ”cyber security”, som Ny Teknik tidigare rapporterat om.

Grundaren Ren Zhengfei är medveten om sitt bolags svagheter. Det har alltid varit en av hans styrkor. IBM har anlitats för att effektivisera organisationen, och Urban Fagerstedt, som tidigare jobbade på Ericsson, har hjälpt till att rationalisera arbetsprocesserna för forskning och utveckling.

För att lyckas med 5g satsar bolaget 600 miljoner dollar på 5g- forskning under perioden 2013 till 2018.

För att uppmuntra till kritiska frågor har Ren Zhengfei tillsatt en avdelning kallad ”Blå armén”, vars uppgift är just att ifrågasätta allt som sägs av strategiavdelningen.

Frågan är förstås om detta räcker för att bolaget ska stanna i toppen.

Ren Zhengfei anser själv att det största bekymret är att ”De anställda på Huawei är unga och rika. Och det kan göra dem dryga och lata.”

Huawei vs Ericsson

  • Huawei 2014

Omsättning: 325 miljarder kronor.

Forskning och utveckling: 45 miljarder kronor.

Rörelsemarginal: 11,9 procent.

FoU-anställda: 76 000.

Totalt antal anställda: 170 000.

 

  • Ericsson 2014

Omsättning: 228 miljarder kronor.

FoU: 36 mdr kr.

Rörelsemarginal: 7,4 procent.

FoU-anställda: 25 700.

Totalt antal anställda: 118 000.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt